Henric Borgström: Börskrönika: Hittills lättnad över boksluten
Räknar vi in utdelningar så har avkastningen under senaste femårsperioden blivit över 100 procent, alltså fördubbling av satsat kapital. Om utdelningarna återinvesterades i aktier långt mer än så.
Avslöjanden om de "biliiga" nätbankernas fonder, alltså årliga avgifter på nivån 1,5 procent är på sin plats. Väldigt många andra fondbolag med "aktiv förvaltning" har också alltför höga avgifter.
Som så ofta i denna spalt rådet: Köpaktier själv i stora väl etablerade bolag i ett tiotal olika branscher, krydda med ett eller annat småbolag vars produkter du gillar. En spottstyver i courtage första gången, sedan inga avgifter till banken.
Allt fler ekonomer börjar tala om risken för inflation. Historiskt har börsuppgångar och inflation följts uppåt, bortsett från de senaste åren. Men det är sundare om inflationen hålls i schack. Ingen vet om vi får fortsatt mycket låg inflation eller om den stiger märkbart på grund av att stater öser ut nödvändiga stödpengar.
Husqvarnas ökade omsättning och vinst bäddar för att uppgången med drygt 40 procent på tolv månader för både A- och B-aktier kan stå sig framöver om inte en tredje våg av coronan förstör.
Fjärde kvartalet visade som vanligt förlust beroende på säsongen för trädgårdsprodukter. Helåret bortsett från engångseffekter visade en ökad vinst från 3,9 till 4,5 miljarder kr.
Förra årets stämma kallades till Elmia 2 april, men ändrades till poströstning 26 juni. Det blir dock alltid som Wallenbergarnas Investor med 33 procent och Lundbergs 25 procent av rösterna har kommit överens om.
Utdelningen förra våren inställdes men beslutades därefter vid extrastämma i oktober till 2:25 kr. I år blir den 2:40 kr på stämman 14 april. Som det ser ut just nu med coronan kan också den bli digital.
Den här gången har valberedningen nominerat till styrelsen Ingrid Bonde, ordförande i Apoteket och Alecta, vice i Telia, ledamot i Securitas. Under åren 2003-08 var hon generaldirektör i Finansinspektionen.
Electrolux goda fjärde kvartal gör att bolaget höjer utdelningen från 7 till 8 kr för en aktie som nu noteras i drygt 200 kr, alltså ca 4 procent direktavkastning. Vinstökning i rörelsen från 3,2 till 5,8 miljarder för helåret 2020, framför allt på vitvaror i Nordamerika.
Frågan ställs nu om Electrolux ska satsa mer på Asien där tillväxten väntas bli högre. Efter en kursstegring på 11 procent för B-aktien sedan nyår har uppgången med 13 procent på tolv månader närmat sig Stockholmsbörsens genomsnitt.
Till aktiens uppgångar bör vi lägga till att aktieägare i våras fick en ny aktie i Electrolux Professional, den del som säljer till proffsköpare som t ex storkök. Aktien har på tio månader mer än fördubblat värdet från ca 20 kr till nu 47 kr.
Electrolux Professionals kunder har dock drabbats mer av coronan än det tidigare moderbolaget, hotell och restauranger har i stor utsträckning sett kunderna försvinna, därmed blir det svårt att investera för de flesta. Bolaget har ca 3 500 anställda i tolv fabriker i sju länder med köpare i fler än 110 länder.
Nästa vecka redovisar halvdussinet småländska industriföretag. De ger en indikation också på hur det går för de många mindre ej börsnoterade industrierna runt om.
Bergs Timber med huvudkontor i Vimmerby på tredje listan visar ett klart bättre resultat sista kvartalet. De svenska sågverken såldes förra året till Vida. Kvar finns sågverk i Baltikum, träimpregnering i Nybro och en hamn i England för import av trävaror.
Lägre försäljning har kompenserats av lägre kostnader för råvaran. Aktien har stigit 14 procent på en vecka, drygt 50 procent på tolv månad.
Under onsdagen redovisar New Wave med Orrefors Kosta Boda. Aktien har stigit 5 procent på en vecka, 14 procent på en månad och mer än dubblats på fem år.