Henric Borgström: Börskrönika: Berg- och dalbanan över men fortsatt osäkerhet

Medierna vimlar av prognoser om landets ekonomi och dess aktiemarknad. Visst låter det mycket med ett fall med nästan 9 procent andra kvartalet för BNP, den totala produktionen av varor och tjänster.
Henric BorgströmSkicka e-post
Krönika • Publicerad 10 augusti 2020
Henric Borgström
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Räknar vi bort inflationen blir det ungefär samma värde som år 2015.

Räknar vi ekonomiska resurser per capita, per person, blir det en återgång till nivån strax efter 2010 eftersom vi är en halv miljon fler att dela på kakan.

Men prognoser = gissningar står sig slätt när vi inte vet om det kommer en andra våg av coronan.

Om den inte uppenbarar sig är det ändå meningslöst att gissa hur snabbt återhämtningen till tidigare höga nivåer kommer att ske, det blir kraftigt olika för olika branscher och företag.

Vi såg hur Stockholmsbörsen sjönk ca 30 procent från mitten av mars fram till början av april. Och hur den överraskande snabbt repade sig på knappt fyra månader. Framtidstron var tillbaka, vilket visas av att genomsnittet. Nu ligger 2 procent plus från årsskiftet, 18 procent upp på tolv månader fram till måndagsförmiddagen.

För många företag var berg- och dalbanan betydligt mer hisnande än genomsnittet. För andra var det ganska lugnt.

Swedish Match nedgång var hälften så stor som börsen totalt, återhämtningen av aktiekursen gick på knappt en månad.

Snuset sålde än mer i kristid, kanske också tändstickorna från fabrikerna i Vetlanda och Tidaholm.

Aktien upp drygt 40 procent hittills i år, plus 80 procent på tolv månader.

Hemsnickeriet ökade kraftigt. Byggmax aktie tappade under nedgången från 30 till drygt 20 kr, men snuddade snabbt vid 60 kr och betalas nu i ca 50 kr.

Konkurrenten Bygghemma bytte i våras namn till BHG, Wallenbergarnas EQT blev störste ägare med 20 procent, danska motsvarigheten FSN drog ned till 10 procent. Aktien har i år stigit ca 80 procent.

Båda aktierna noteras på mellanstora listan men BHG med börsvärde på över 11 miljarder kanske flyttar upp på stora listan vid nästa omstuvning.

Folk har sysslat mycket med spel under karantänen, både kasinovarianter och familjetävlingar. På stora listan tappade Betsson från ca 55 kr till ca 25 kr innan det på en dryg månad var tillbaka och sedan fortsatt till närmare 70 kr.

Kindred med huvudkontor på Malta där reglerna inte är särskilt strikta har gjort en liknande resa.

Evolution Gaming i Stockholm, aktien har stigit drygt 50 procent sedan strax före krisen och mer än dubblats, plus 121 procent sedan nyår.

Men vi har bolag som har svårt att komma tillbaka, Loomis värdetransporter, aktien minus 45 procent i år. Kanske svårare komma tillbaka nu när växande e-handel inte använder sedlar.

Efter förra årets hausse i fastighetsbolag har en del aktier tappat i storleksordningen 40 procent, t ex Atrium Ljungberg, Bonava, Hufvudstaden A, Pandox hotellfastigheter, Klövern nästan lika mycket, Fabege och Kungsleden minus nästan 30 procent.

Däremot har Wihlborgs i Malmö klarat sig undan med en nedgång i år på 12 procent.

Många har hyresgäster som inte orkar med hyrorna, både företag och hushåll.

Det är svårt att veta vilka branscher som går bäst under kort- respektive långvarig återhämtning. Rimligen går de flesta aktierna bra i det långa loppet eftersom alternativen är få och inte att rekommendera.

Den vanlige aktiespararen gör bra i att själv hålla utkik efter vad olika företagsledare säger om sitt eget läge. Det är den minst dåliga barometern.