Annons

Henric Borgström: Börskrönika: Aktiebörserna återhämtade efter rykten om ny coronavåg

Flera av Europas stora börser som förra veckan sjönk 4- 5 procent på grund av gissningar om coronans andra våg steg hyggligt fram till måndag lunchtid. Stockholmsbörsen är därmed upp cirka 6 procent sedan årsskiftet vilket är en fantastisk återhämtning efter nedgången med cirka 30 procent i månadsskiftet mars/april.
Henric BorgströmSkicka e-post
Publicerad 28 september 2020
Henric Borgström
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

New Wave med Orrefors Kosta Boda samt profilkläder är ett av de på medelstora listan som haft den kraftigaste uppgången efter börsnedgången.

Men aktien har ändå en bra bit kvar till de dryga 60 kr som den betalades i början av året, för att falla ned till 25 kr och nu har stigit nästan den dubbla 46 kr.

Annons

Bland de storföretagen har Traton med Scania och hyttfabrik i Oskarshamn återhämtat sig från botten i våras på 125 kr och betalas nu i ca 175 kr. Den är en vacker uppgång men ändå ett kraftigt ras från början av året då aktien betalades nästan en hundralapp mer, över 260 kr.

Det anses vara Tratons tyska lastfordon MAN och Volkswagens lätta lastvagnar som gjort aktiemarknaden besviken efter börsnoteringen i juni 2019.

Huvudkonkurrenten Volvo fick se sin aktie rasa från 170 kr i våras ned till ca 100 kr men har nu stigit hela 75 procent, alltså till 175 kr.

Köpenhamnsbörsen har bland den bästa utvecklingen jämfört med börserna runt om i världen hittills i år, plus 19 procent från nyår. Det är mycket tack vare den stora andelen läkemedelsföretag på andra sidan Sundet.

Exemplen är många, Christian Hansen med bl a ”goda bakterier” för livsmedel. Aktien backade 5 procent i veckan men kvar finns en uppgång med drygt 30 procent sedan nyår.

I samma nisch finns skånska Probi i Lund med sina goda bakterier, noterat på Stockholmsbörsens lista för medelstora företag. Aktien sjönk 6 procent i veckan men har ändå stigit med 55 procent i år.

Börsvärde 4 miljarder kr mot danska företagets närmare 130 miljarder svenska kronor, som dock har ett betydligt bredare sortiment.

Genmab i Köpenhamn med utveckling av antikroppar för behandling av cancerpatienter, plus 56 procent upp hittills i år. Börsvärdet över 210 miljarder svenska kronor.

Lundbeck med läkemedel mot psykiatriska och neurotiska störningar, minus ca 20 procent i år. Börsvärde närmare 60 miljarder.

Novo Nordisk insulin mot diabetes men också läkemedel för hormonbehandling, upp en procent i veckan, plus 14 procent i år. Börsvärde nästan 1 500 miljarder svenska kronor.

Annons

Astra Zeneca som numera är mer brittiskt än svenskt befinner sig nästan i samma klass, börsvärde 1 300 miljarder kronor. Detta efter oförändrad kurs i veckan men 7 procent upp sedan nyår.

Kännetecknande för de danska bolagen inom Life Science är att de under årtionden vuxit till jättar. Efter nedmonteringen av Pharmacia i Uppsala har flera verksamheter hamnat hos amerikanska Pfizer, som dock är värt ännu mer, 1 800 miljarder kr. Oförändrad kurs i veckan, minus ca 11 procent i år. Pfizers aktie finns med på börslistor i några tidningar, annars är det lätt att finna den på pfizer.com/investors.

Mängder med små företag inom Life Science i Lund och Malmö finns med på Stockholmsbörsens två mindre listor samt de fristående First North och Spotlight-listorna. De flesta är förlustbringande forsknings- och utvecklingsbolag, på börsslangen kallade förhoppningsbolag, grundade av forskare som fått med sig kapitalstarka intressenter.

Midsona i Malmö, kostillskott och ekologiska livsmedel, bl a Friggs som köptes från Semper, återfinns nu på listan för medelstora företag i Stockholm, plus nästan 50 procent i år. Börsvärdet är 4,7 miljarder kr.

Huvudägare är rederifamiljen Sten A Olssons bolag Stena Adactum med 28 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons