Annons

Borgholms kommun vill rensa upp i branten – ”Ser så hemskt ut”

Många tycker att branten nedanför Borgholm slott har blivit väldigt ful då de döda träden står kvar. Nu begär Borgholms kommun att detta åtgärdas, dels för utseendets skull men också för att almsjukan inte ska spridas ytterligare.
BORGHOLM • Publicerad 17 november 2018 • Uppdaterad 19 november 2018
Många har förfärats över brantens utseende efter länsstyrelsens åtgärder för några år sedan. Nu vill Borgholms kommun rensa upp.
Många har förfärats över brantens utseende efter länsstyrelsens åtgärder för några år sedan. Nu vill Borgholms kommun rensa upp.Foto: Alexander Jensen

För två år sedan tog länsstyrelsen, som förvaltar naturreservatet Borga Hage, tag i problemet med de almsjuka almarna i branten nedanför Borgholms slott, eftersom de var en fara för friluftslivet. Merparten av de stammar och grenar som fälldes fick ligga kvar samtidigt som flera döda träd som inte innebar någon fara fick stå kvar. Vilket skulle gynna mångfalden.

Metoden blev uppmärksammad bland invånarna i Borgholm som tyckte det var förfulande.

Annons

Nu har Borgholms kommun genom en skrivelse till Fastighetsverket, som äger naturreservatet Borga Hage, begärt att de almar som ligger och står kvar ska forslas bort och destrueras.

– Det har skapat ett bekymmer att de sjuka almarna i naturreservatet inte avverkades direkt när det upptäcktes. För almsjukan har sedan spridits vidare till kommunens almbestånd. Vi har gjort en inventering och det finns över 200 döda almar i kommunens grönområden, säger Stefan Andersson-Junkka, parkingenjör på Borgholms kommun.

– Hade åtgärder gjort från början kanske vi hade behållit de här almarna i kanske 20-30 år till, fortsätter han.

Såhär ser branten ut nu.
Såhär ser branten ut nu.Foto: Alexander Jensen
Såhär såg branten ut då länsstyrelsen påbörjade arbetet i branten.
Såhär såg branten ut då länsstyrelsen påbörjade arbetet i branten.Foto: Alexander Jensen

Några exempel är ytan mellan Åkerhagen och Slottsskolan där alla almar är döda och likadant gäller det Kungsgårdsallén vid 136:an. Kommunen planerar nu att lägga stora resurser för att ta bort de döda och sjuka almarna samt återplantera med nya träd.

– Därför tycker vi det är viktigt att de här almarna i branten tas bort och destrueras för att inte riskera att de almar som finns på vår mark blir sjuka.

Ett annat argument är att brantens utseende har väckt reaktioner från både invånare och turister.

– Det är ett område som nyttjas flitigt av kommunens invånare och besökare. Många har hört av sig undrar varför det ser så hemskt ut. Det går att orda mycket om utseendet men det är inte snyggt.

– Om de gör den här åtgärden skulle det också möjliggöra återplantering av resistent alm eller annat lämpligt trädslag.

Länsstyrelsens åtgärd skulle göras för att berika mångfalden, hur ser du på det?

– Det är viktigt med mångfald men jag tror inte det går att till 100 procent garantera att branten inte gynnar skadliga svampar, insekter och bakterier eller virus. Risken finns att de sprider sig och skadar andra träd och växtlighet. Jag ser branten som en smittokälla. Det finns nog lämpligare platser att göra åtgärder för att gynna mångfalden.

Annons

Vad tror du om utsikterna för kommunen att få igenom begäran?

– Jag hoppas att Fastighetsverket och länsstyrelsen förstår argumenten och att vi tillsammans kan göra något för att vända trenden. Utsikterna bör vara goda för jag tycker våra argument är bra.

Foto: Alexander Jensen
Nu ligger det döda stammar kvar i branten.
Nu ligger det döda stammar kvar i branten.Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons