Borgholms kommun: Bekräftad smitta på äldreboende

Det första fallet av covid-19 på ett äldreboende i Borgholms kommun har bekräftats. Samtidigt öppnar kommunen evakueringsboendet på Ekbacka.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 27 maj 2020
Socialchef Anna Hasselbom Trofast konstaterar att det första fallet av covid-19 på ett äldreboende i Borgholms kommun har konstaterats.
Socialchef Anna Hasselbom Trofast konstaterar att det första fallet av covid-19 på ett äldreboende i Borgholms kommun har konstaterats.Foto: Andreas Yngvesson

Sedan tidigare har fyra personer som inom socialtjänsten i Borgholms kommun konstaterats smittade, men nu har det första fallet på ett av kommunens äldreboenden bekräftats.

– Vi ser allvarligt på det inträffade och vidtar alla åtgärder vi kan för att inte få en smittspridning i våra verksamheter, säger socialchef Anna Hasselbom Trofast.

Den smittade personen innebär att kommunen väljer att öppna sitt evakueringsboende för smittade på Ekbacka.

– Vi öppnar nu vårt evakueringsboende. Det är en trygghet att allt är iordningsställt och rekryteringen klar.

Borgholms kommun meddelar också att samtliga omsorgstagare inom kommunens verksamheter, som uppvisar symtom testas och även personalen i större utsträckning testas nu.

– Att vi nu kan göra fler provtagningar är positivt och är ett sätt att minska smittspridningen av covid-19, säger Christina Bengtsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Äldreomsorgen har ingen markant ökning av sjukskrivningar, utan lägre sjukfrånvaro nu än i mitten på mars, när pandemin bröt ut.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.