Annons

Sänkt straff mot Bödarånare: ”Jag tycker att det är fel”

Göta Hovrätt sänker straffet mot den 31-åring som var en av de två gärningsmännen i Bödarånet.
Rubriceringen grovt rån och sex år i fängelse i tingsrätten ändras av hovrätten till rån och ett fem år långt fängelsestraff i en skiljaktig dom.
– Jag tycker att det är fel, kommenterar kammaråklagare Kjell Janneson.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Böda • Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 20 maj 2021
En av gärningsmännen i Bödarånet.
En av gärningsmännen i Bödarånet.

Efter att ha gått igenom bevismaterialet mot den 31-årige Laholmsbon slår hovrätten fast att denne var en av de två gärningsmännen i rånet mot Ica-butiken i Böda förra sommaren.

I tingsrätten dömdes 31-åringen till sex år i fängelse för grovt rån och grovt häleri medan hovrätten kommer fram till en annan rubricering när det gäller rånet där ägarfamiljen blev hotade till livet och bundna med buntband.

Annons

”Vid det aktuella rånet har inte något livsfarligt våld utövats och inte heller har målsägandena tillfogats någon svår kroppsskada”, sägs det i domen.

”Hovrätten anser dock inte att målsägandena har befunnit sig i en sådan skyddslös eller utsatt ställning som krävs för att den kvalifikationsgrunden (grovt rån reds anm) ska vara uppfylld”, fortsätter hovrätten.

Rubriceringen ändras därmed till rån, om än enligt hovrätten ett ”mycket allvarligt sådant rån”.

– Det är synd på alla vis att han inte fälldes för grovt rån och jag tycker att det är fel, säger kammaråklagare Kjell Janneson till Ölandsbladet och fortsätter:

– Men uppenbarligen var det mycket nära grovt rån med tanke på straffvärdet, minimistraffet för grovt rån är just fem år. Och två av nämndemännen ville fälla honom för grovt rån, det är en skiljaktig dom.

Även skadestånden reduceras i jämförelse med domen i tingsrätten. 31-åringen ska nu betala 35 200 kronor i skadestånd till var och en av de fyra brottsoffren.

Kraschen i Kungsgårdsbacken.
Kraschen i Kungsgårdsbacken.

Den 24-åring som misstänks vara den andra gärningsmannen i Bödarånet åtalades i slutet av förra veckan.

Enligt framställan är denne misstänkt för grov stöld (flyktbilen samt en mobiltelefon tillgripna i Förslöv), egenmäktigt förfarande samt märkesförfalskning (båda kopplat stöld av registreringsskyltar), grovt rån, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning samt smitning från trafikolycksplats.

I och med hovrättens fällande dom mot 31-åringen ser Kjell Janneson stora möjligheter till att även 24-åringen fälls för Bödarånet.

– Den möjligheten har ökat ännu mer och jag kommer att vidhålla att det handlar om grovt rån.

”Jag tycker att det är fel.”
Kjell Janneson
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons