Bjuder in till stor får-upplevelse på Borgholms slott
Hantverkare bjöds in och de första åren stod Horns Kungsgård på norra Öland som värd för evenemanget som visade sig locka många intresserade. Fårets Dagar tillsammans med det historiska soldatlägret äger nuförtiden rum under tre dagar och varje dag inleds med en öppningsceremoni. Inne i de vackra slottssalarna och på stora borggården finns hantverkare med kläder, möbler, ulltäcken, ull -och skinnprodukter, konsthantverk, häst och hundprodukter, stickat, garn, kylbag i ull, fårhusinredning med mera.
Här finns bland annat matservering med Hellmans Kök som serverar högrevsburgare med fårost. Fårburgare från Rugstorps gård finns och i caféet erbjuds hembakat. För den som vill prova fårglass finns ”En får tacka” från Bergslagen på plats.
Det finns mycket att uppleva på området alltifrån att prova på att spinna, tova med nål eller vatten och såpa, titta på fårklippning och fårvallning med border collie. Du kan tillverka en ljuslykta med ledare till hjälp, förboka för att säkert få plats.
Flera olika fårraser visas, det är modevisning och det erbjuds föreläsningar. Bland ätbart att köpa med sig hem finns bland annat prisbelönta marmelader, fårostar, ostkaka och salami. Utställning ; Alla tiders ull- Från forntid genom nutid till framtid, i samarbete med Södermöre hembygdsförening och SV.
– Några av de nya utställarna kommer med helt nya produkter till exempel kylväskor i ull och gödningsmedel till trädgården i pelleterad form gjort av ull som inte är av högsta kvalitet för att göra till exempel kläder av. Det är fantastiskt roligt med denna idérikedom som spirar kring grundtanken att ta tillvara på allt som fåret ger, säger Helén Reinholdsson, samordnare för evenemanget och medlem i den lokala fåravelsföreningen i södra Kalmar län som står som arrangör för Fårets Dagar.
När Ölands Skördefest startade 1997 flyttade Fårets Dag in på Borgholm slott och med i flytten var Calmar Renässansgille. Renässansgillet deltar med ett soldatläger och historisk marknad där bumlor och landsknektar visar det dagliga 1500-talslivet med matlagning, handarbete, sagor och lekar för barnen. En gång om dagen kan besökarna fördjupa sig i ämnen som handlar om renässansens tid, läkekonsten under renässansen samt soldatlivet på 1500-talet, detta sker i Västra tornet. Jim Rudolfsson, kastellan emeritus, guidar i historien en gång per dag.
Ludvig Papmehl-Dufay är bland annat känd för sitt uppmärksammade arbete kring Sandby borg på södra Öland. Han håller föredraget ”Får under järnåldern på Öland -En länk till högre makter?” Lena Wirblads inspirationsföreläsning görs med syfte att få dig börja odla din egna mat med fårull till hjälp. Ludvig och Lenas föreläsningar finns det möjlighet att förboka plats till. Du kan även lyssna på Tranås Skinn som berättar om processen att få fram det hållbara fårskinnet och hur ett samtal i en fårhage ledde till att det började tillverkas kylväskor med svensk ull som isolering. Föreläsningarna är planerade att hållas i slottets västra torn.
Barnen kan utforska borgen med karta och få sig ett motionspass på riddarbanan. Upplev även slottets basutställningar och årets säsongsutställning; Pristine Seas med Bring the ocean back av National Geographic. Fårets Dagar har genom alla år stått stadigt i sitt syfte att lyfta fram kunskap om fåren och dess alla goda sidor.
Hur ser den typiska besökaren på Fårets Dagar ut, vilken målgrupp vänder ni er till?
– Äter du mat och bär kläder så kom till Fårets Dagar, utan bönder och hantverkare i vårt land står vi snabbt tomhänta om olyckan är framme. Du ställs inför många val när du handlar idag men väljer du det svenska alternativet så förstärks den svenska produktionen och chansen att vi kan äta oss mätta och få kläder på kroppen blir större till exempel vid en krissituation, säger Helén Reinholdsson.