Bjöds inte på festen: Berusade kvinnans hämnd – släppte ut tjurarna

Byborna i byn på mellersta Öland hade samlats till kräftskiva. Men kalaset fick en oväntad vändning när en kraftigt berusad granne som inte bjudits in släppte ut ett tiotal tjurar i ladan intill.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholms kommun • Publicerad 29 mars 2022 • Uppdaterad 4 april 2022
Kanske ville även tjurarna vara med på kräftskivan, men inte heller dem var välkomna. Arkivbild.
Kanske ville även tjurarna vara med på kräftskivan, men inte heller dem var välkomna. Arkivbild.Foto: Gunnar Frennesson

Ett av vittnena uppger att kvinnan först dykt upp i början av kräftskivan, lika objuden som onykter. Hon uppmanas att gå hem och gör så, för att återvända senare under kvällen. I förhör berättar vittnet:

”Ett par timmar senare kom hon tillbaka och gick bakom ladugården. NN säger att han då hörde att djuren skrek inne i ladugården. NN säger att han hörde att den stora porten till ladan öppnades. NN säger att när han kom in i ladugården såg han tre till fyra tjurar som sprang runt inne i ladugården, inne ifrån ladan såg han XX (kvinnan) gå förbi utanför ladan”.

Det handlade om ett tiotal slaktfärdiga tjurar på runt 700 kilo styck som hade släppts ut, och som allvarligt hade kunnat skada kvinnan liksom de som nu tvingades valla tillbaka djuren till sina bås. ”Med gemensamma krafter lyckades de stänga ladugårdsportarna och förhindra att tjurarna tog sig ut.”

Under tiden har kvinnan gått in i en annan ladugård, och börjat öppna fler djurboxar. Efter att ha letts ut därifrån började kvinnan vingla hemåt och längs med vägen hakade hon av eltråden till en hage med hästar och kor i.

Polis kallades till platsen, som beslutade att omhänderta kvinnan enligt lagen om berusade personer. Hon fick tillbringa natten i fyllecell på fastlandet.

Kvinnan i i 60-årsåldern åtalas nu för olaga intrång och egenmäktigt förfarande, efter tilltaget den 21 augusti förra året. Själv förnekar hon brott och säger i förhör att ”hon är övertygad att kräftskiva hade urartat”, och att hon sedan utsetts till syndabock.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.