Annons

Bill Gates backar öländsk företagare: Kan handla om ”gigantiskt belopp”

Företaget Cemvision som utvecklat teknik för koldioxidfri cement är återigen i rampljuset.
Nu backas medgrundaren och ölänningen Claes Kolberg samt bolagets Paul Sandberg av Bill Gates och det kan handla om ett ”gigantiskt belopp”.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 6 oktober 2022 • Uppdaterad 7 oktober 2022
Claes Kollberg och Paul Sandberg, medgrundare av Cemvision, får forskningsstöd från Breakthrough Energy – en klimatorganisation som grundats av Bill gates.
Claes Kollberg och Paul Sandberg, medgrundare av Cemvision, får forskningsstöd från Breakthrough Energy – en klimatorganisation som grundats av Bill gates.Foto: Privat

Ölandsbladet skrev här om dagen om Cemvision, företaget som tog in 25 miljoner kronor från investerare.

Nu får företagets medgrundare och teknikchef Claes Kollberg från Kleva, samt bolagets Paul Sandberg, forskningsstöd från Breakthrough Energy – en klimatorganisation som grundats av Bill Gates.

Annons

Breakthrough Energy delar ut stipendiet i syfte att påskynda den gröna omställningen med koldioxidfri cementteknik och enligt nyhetssajten Breakit kan det handla om ett ”gigantiskt belopp”.

– Detta erkännande och stöd från Breakthrough Energy Fellows kommer, förutom att det är en enorm kvalitetsstämpel på vår idé, möjliggöra demoproduktion och genomföra rekryteringar för att ytterligare stärka och skala upp vårt team”, säger Claes Kollberg, medgrundare och CTO för Cemvision.

En del av Breakthrough Energy´s uppdrag är att stödja utvecklingen av de gröna tekniker som världen behöver för att uppnå nettonollutsläpp av koldioxid senast år 2050.

– Att vara en del av den här gruppen med forskare och innovatörer kommer förhoppningsvis öppna många dörrar och ge upphov till många intressanta samarbeten framöver, fortsätter Claes Kollberg.

Cemvisions lösning har potential att reducera koldioxidutsläpp från cementindustrin med upp till hela 1 gigaton per år. Detta genom att byta ut fossil kalksten mot återvunnet industriavfall samt elektrifiera med fossilfri energi istället för förbränning av sopor och kol som används idag vid traditionell produktion.

Breakthrough Energy delar ut stipendier i syfte att påskynda den gröna omställningen.
Breakthrough Energy delar ut stipendier i syfte att påskynda den gröna omställningen.Foto: Privat
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons