Annons

Betraktelse: Döden och livet

På söndag firar vi den söndag i Kyrkans år som ibland kallas ”Påskdagen om hösten”, den sextonde söndagen efter Trefaldighet, och det handlar om vår kristna tro på syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 15 september 2021
Torgny J Greek, komminister i Mörbylånga - Kastlösa och Resmo - Vickleby församlingar.
Torgny J Greek, komminister i Mörbylånga - Kastlösa och Resmo - Vickleby församlingar.Foto: Arkiv

I Evangeliet (Johannesevangeliet kapitel 11 vers 28 - 44 men läs gärna från kapitlets början så får du hela sammanhanget) möter vi systrarna Marta och Maria. Deras bror, Lasaros, var svårt sjuk och de kallade på Jesus, som var deras vän, men Han kom inte. Lasaros dog och begravdes. Först på den fjärde dagen kommer Jesus. Systrarna förebrår Jesus för att Han inte kom med en gång när de sände bud efter Honom; om Du, Jesus, hade varit här så hade Lasaros inte dött!

Vi kan känna igen oss i det här. Jesus är vår vän och vi ber och ber men Jesus verkar vara långt borta och inte bry sig. Men så kan det väl inte vara?!

Annons

Gud hör våra böner men svaren kommer inte alltid på det sätt vi tänkt oss. Ofta kan de vara bättre än vi vågat hoppas.

När Jesus till sist kommer, på den fjärde dagen efter Lasaros död och begravning, svarar Han på systrarnas bön på ett sätt som de aldrig kunnat tänka sig. Han säger till om att stenen som stänger Lasaros grav ska tas bort, sen ropar Han på Lasaros att han ska komma ut ur sin grav. Lasaros kommer ut ur graven; Jesus har på den fjärde dagen väckt honom ur döden.

Här anar vi vem Jesus är, Han är Guds Son som har gudomlig makt över liv och död. Han kom till jorden för att dela mänsklighetens villkor och Han väjer inte undan från döden. Han dör på korset för att försona hela mänsklighetens synd och ondska och för att dela den död som vi alla en dag ska möta. På tredje dagen, det är kristen tro, uppstår Jesus från det döda och går ut ur sin grav med seger över döden. Den segern vill Han dela med oss på den fjärde dagen.

Den fjärde dagen står för den dag då Jesus ska kalla oss upp ur våra gravar till ett evigt och fullkomligt liv.

I en kyrka nära dig firas Mässan på söndag som en påminnelse om Jesu seger över ondska och död. I Mässans bröd och vin är Herren Jesus närvarande bland oss redan nu så vi behöver aldrig förebrå Herren; om Du bara hade varit här…

Evige Gud, Du som är Herre över liv och död, lös oss från ångest och dödsfruktan. Låt oss få leva i Kristi uppståndelses kraft och ge oss del av det liv som aldrig dör. Genom Jesus Kristus, vår Frälsare. Amen

Torgny J Greek, präst på södra Öland.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons