Besök familjen Bertilssons mjölkgård under skördefesten

Har du kunskaper om svensk livsmedelsproduktion? Det kan du få svar på om du besöker Alböke Gård när de har öppen gård.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Alböke • Publicerad 29 september 2022 • Uppdaterad 30 september 2022
Öppen gård blir det under skördefesten vid  Alböke gård.
Öppen gård blir det under skördefesten vid Alböke gård.Foto: Alexander Jensen

När gården öppnar upp för allmänheten är det mycket som händer. Besökarna kan få provköra en biogasbil, styla en kalv för utställning och titta på gårdens alla djur. Arla säljer ost och bjuder på bulle och mjölk. Det blir försäljning av karameller och pumpor och för barnen är en pysselhörna inredd.

– Vi tycker det är viktigt att öppna upp våra gårdar för allmänheten för att visa hur djuren har det på bondgården. Och på så vis skapa en närmre relation mellan konsument och producent. Vi hoppas därmed kunna bidra med kunskap till konsumenten, säger Mattias Bertilsson.

För den som är sugen på något i matväg finns Hellmans foodtruck på plats och serverar burgare med kött från gården. På gården visas maskiner och på banan är det käpphästhoppning. Det finns även möjlighet att åka häst och vagn.

När Alböke gård öppnat upp för allmänheten tidigare år har det varit välbesökt och det lär det bli även denna gång.
När Alböke gård öppnat upp för allmänheten tidigare år har det varit välbesökt och det lär det bli även denna gång.Foto: Alexander Jensen

Helgens evenemang med öppen gård är ett samarbete tillsammans med LRF. När Alböke gård öppnat upp för allmänheten tidigare år har det varit välbesökt.

– Vi hoppas och tror att det kommer omkring 1000 besökare hit även detta år. Besöket hos oss visar hur ett modernt lantbruk kan fungera i dag och här finns något för alla åldrar.

”Besöket hos oss visar hur ett modernt lantbruk kan fungera i dag och här finns något för alla åldrar”
Mattias Bertilsson, Alböke Gård

I år kommer SRB:s barn och ungdomar bjuda på en lördagsuppvisning med kalvar, det kommer berättas om spännande biogasprojekt som är högaktuellt. Hoppa i hö är en av de mest uppskattade aktiviteterna denna helg. Arla är på gården med ostar och hemkokta karameller finns till försäljning.

– Alböke Gård är en släktgård som funnits sedan 1600-talet. Vi har nu 240 mjölkande kor som mjölkas och utformas av automatiska system, säger Mattias Bertilsson.

Alla djur föds upp på gården, de djur som inte används i mjölkproduktion föds upp till köttproduktion. De betar sommarhalvåret för att upprätthålla öppna landskap. Gården sysselsätter utöver familjen sex heltidsanställda. Allt som produceras på fälten används i produktionen. Gården brukar 260 hektar åkermark och betar 250 hektar.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.