Annons

Beslut: Regionen upphör med antikroppstester

Efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten upphör Region Kalmar med sina antikroppstester mot covid-19.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 1 mars 2021
Det är Folkhälsomyndigheten som rekommenderar att landets regioner inte längre ska erbjuda antikroppstester brett
Det är Folkhälsomyndigheten som rekommenderar att landets regioner inte längre ska erbjuda antikroppstester brettFoto: Arkiv

Region Kalmar meddelar i ett pressmeddelande att måndagen den 8 mars blir sista dagen att boka sig för provtagning om man har antikroppar mot det virus som ger covid-19.

Det är Folkhälsomyndigheten som rekommenderar att landets regioner inte längre ska erbjuda antikroppstester brett. I enlighet med den rekommendationen kommer därför Region Kalmar län inte längre att erbjuda serologiska antikroppstester till allmänheten på samma sätt som tidigare.

Annons

Det har sedan i slutet av september 2020 varit möjligt att via 1177.se beställa en tid för provtagning. Totalt har drygt 10 000 personer provtagit sig i länet. Hos mer än 1 900 personer har antikroppar kunnat påvisas.

Antikroppstester kommer dock fortsatt att användas när vården bedömer att det är rätt åtgärd för att exempelvis fastställa diagnos.

Fokus för länets hälsocentraler och privata läkarmottagningen inom Hälsoval Kalmar län är nu att fokusera på vaccinationer mot covid-19. Den här veckan börjar gruppen födda 1941 och tidigare att vaccineras.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons