Beskedet: Ölänningarna sköter sig fantastiskt bra – "Då kan man kramas"
Hur många har hittills fått vaccin?
– Vi har vaccinerat med Pfizer och Moderna, sammanlagt 820 med dos 1 och ett antal har hunnit få dos 2. Vi kan inte svara på vilket vaccin som kan ges förrän vid besök. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Hur många procent har valt att ta vaccin?
– Det kan vi inte svara på. Vi vaccinerar ju alla som bokat in sig på rätt sätt, men vi vet inte hur många som inte tänkt boka sig alls.
De som har föräldrar som tagit första vaccinsprutan, vågar de ses inomhus vid påsk?
– Risken är sänkt, men det är säkrast att bibehålla samma försiktighetsåtgärder som tidigare. Först två veckor efter dos 2 kan man ”krama sina närmaste”.
” Först två veckor efter dos 2 kan man krama sina närmaste”Åke Åkesson, verksamhetschef på Borgholms hälsocentral och Susanne Svanfeldt, vaccinationssamordnare.
Hur säkert är skyddet efter första sprutan?
– Det ökar gradvis men det är först två veckor efter andra sprutan som skyddet är helt säkert.
Hur sköter sig ölänningarna? Provtar de sig vid symtom eller har de börjat "tröttna"? – De sköter sig fantastiskt bra, säger Åke.
När tror ni det är dags för riskgrupperna att få vaccin?
– Det är svårt att svara på med tanke på vaccinleverans. Sedan kan det ju bli tvärstopp i leveranser av olika skäl som vi ej styr. Nu erbjuder vi vaccinering för de som är 77 år eller äldre (samboende som är över 65 år sambokas tillsammans med någon som är 77 år och äldre). Även de som har hemtjänst, hemsjukvård eller insatser via LSS vaccineras nu.
– Vaccinationer utförs nu också på personer som är över 18 år och bor med någon som har hemtjänst, hemsjukvård eller personlig assistans, de som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation. Personer som får dialysbehandling och de som bor tillsammans med någon som har dialysbehandling eller genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation.
Vilka rekommendationer gäller för gravida och vilka risker finns med att vara gravid och få covid?
– Riskerna för allvarligare infektion hos gravida är något ökad, därför har Socialstyrelsen beslutat att räkna gravida från vecka 22 som riskgrupp som ska skyddas från smitta genom att arbeta hemifrån. Om det inte är möjligt får man nu graviditetspenning från vecka 20. Vi vaccinerar inte gravida, det sker i undantagsfall i särskilda fall där man också har andra riskfaktorer.
Kommer man kunna leva mer "normalt" i sommar?
– Det är omöjligt att veta. Vi kan befinna oss i en ny våg – vi kan också få det som förra sommaren. Det enda vi säkert vet är att de som fått två sprutor har ett mycket bra skydd.
Hur länge bedöms en person som haft covid ha antikroppar?
– Detta varierar mycket. Ingen kan i dag svara på hur länge vaccin eller genomgången infektion ger skydd eller minskar risken för allvarlig sjukdom. Men det kommer vi så småningom att veta väldigt väl.
För uppdaterad aktuell information gällande vaccination i Region Kalmar län se hemsidan regionkalmar.se och 1177.se