Annons

Beskedet - då kommer vintern till Öland

Efter en månads försening med fortsatt höst – nu, med bestämda steg från nordost, är vintern på väg till Öland.
– I mitten av nästa vecka, då dyker vintern upp hos er, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
ÖLAND • Publicerad 18 januari 2019
Dags att ta fram spaden? Nja, men enligt SMHI går Öland troligen från meteorologisk höst till meteorologisk vinter i mitten av nästa vecka.
Dags att ta fram spaden? Nja, men enligt SMHI går Öland troligen från meteorologisk höst till meteorologisk vinter i mitten av nästa vecka.Foto: Michael Ståhl

Några dagar med enstaka minusgrader och snöfall till trots, Öland har ännu inte nått det som betecknas som meteorlogisk vinter. För det krävs fem dagar i följd med dygnsmedeltemperatur på noll grader eller lägre, lite över plus i medel och Kung Bore får vänta.

– Det är fortfarande meteorologisk höst på Öland, säger Alexandra Ohlsson på SMHI efter att ha kollat data från några av väderstationerna på ön.

Annons

– Ni har ju haft några dagar med vintertemperaturer, men inte fem dagar i följd, tillägger hon.

Normalt, enligt SMHI:s mätningar, kommer vintern till Ölands norra udde den 10 januari medan mätstationen som går under namnet Skedemosse är tidigare ute.

– Den normala ankomsten där är den 22 december, räknat från den första dagen av de fem i följd. Det där varierar år från år, ibland kommer vintern till Öland i början av december för att andra år inte komma alls, vilket inte är extremt ovanligt.

Men vintern kommer. Och den kommer som brukligt från nordost med bistra Rysslandsvindar. I väderinstitutets långtidsprognos för Öland märks ett tydligt omslag till kallare väder från mitten av nästa vecka.

– Kall luft är på väg, nordosten drar ner kall luft över Öland och då dyker vintern upp hos er, det är god chans för meteorologisk vinter.

Snö?

– Är ganska torrt i prognosen för de närmaste dagarna, men i och med omslaget till nordostliga vindar drar det in snöbyar från Östersjön. Så med lite minusgrader och lite vitt på backen kommer det att kännas mer vintrigt än idag.

Den som istället otåligt väntar på våren får vänta ett tag till. Normalt anländer den till Skedemosse den 5 mars, det vill säga om, i skrivande stund, 46 dagar.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons