Besked om hämtmat till äldre dröjer

I snart en månads tid har diskussionsvågorna gått höga om hemtjänstpersonalen i Mörbylånga kommun skall få hämta mat på restauranger och ta med till de äldre. Trots löfte om politisk enighet och hantering av socialnämnden skjuts beslutet på framtiden.
Mörbylånga kommun • Publicerad 7 februari 2019
Ett förväntat beslut om att hemtjänsten ska få fortsätta hämta mat på restaurang till de äldre uteblev vid onsdagens möte med socialnämnden. Irritationen är stor hos oppositionen.
Ett förväntat beslut om att hemtjänsten ska få fortsätta hämta mat på restaurang till de äldre uteblev vid onsdagens möte med socialnämnden. Irritationen är stor hos oppositionen.Foto: Arkiv

Från 1 januari får hemtjänstpersonalen inte längre ta med mat från restauranger till sina äldre som önskar det. Det ledde till att personalen protesterade och skrev ett medborgarförslag om att den möjligheten skulle på vara kvar.

Efter att först ha varit tyst och inte velat uttala sig sa Gunilla Karlsson (C) i mitten av januari att ”Det finns inga politiska motsättningar i detta. Målsättningen är att det skall bli möjligt att få maten hämtad på restaurang om man vill det.”

Gunilla Karlsson är ordförande i socialnämnden och förväntningarna från oppositionen vid onsdagens sammanträde var att ett beslut om fortsatt hämtmat skulle klubbas i full enighet. Så blev inte fallet.

– Majoriteten förhalar beslutet om restaurangmat till äldre, säger Eva Folkesdotter Paradis (M), vice ordförande i socialnämnden.

– Den 17 januari i år fick vi ett löfte från socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (C) och kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) att beslut kring möjlighet att distribuera mat från restauranger till våra äldre skulle ske vid socialnämndens möte den 6 februari, som igår.

Eva Folkesdotter konstaterar Gunilla Karlsson har sagt att det finns en politisk enighet i frågan. Oppositionen var därför redo att ta ett beslut. Ett beslut som skulle innebära att hemtjänstpersonalen återigen får hämta mat på restaurang för att ta med till de äldre som vill det.

”Vi beklagar att våra äldre skall drabbas på detta sätt.”

Med dagens icke-beslut finns nu risken att besked om hämtmat eller ej dröjer till dess medborgarförslaget som kom från hemtjänstpersonalen de sista dagarna förra året behandlas i kommunfullmäktige i april.

– Vi beklagar att våra äldre ska drabbas på detta sätt. Vi hade förväntat oss ett beslut i frågan idag, säger Eric Dicksson (KD).

Ölandsbladet har utan framgång sökt socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (C).

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.