Besked: Nu ska (S) verka för att minska skarven – ”Behövs kraftfulla åtgärder”

Två politiker från Kalmar län har drivit igenom att Socialdemokraterna ska verka för att kraftigt minska antalet skarvar i Sverige.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 9 november 2021
Socialdemokraterna ska nu verka för att kraftigt minska skarven i Sverige då populationen har tredubblats sedan 2012.
Socialdemokraterna ska nu verka för att kraftigt minska skarven i Sverige då populationen har tredubblats sedan 2012.Foto: passion4nature

Den skyddade fågeln storskarven skapar starka känslor och har genom åren orsakat klagomål hos turismnäringen och hos fiskenäringen där den har skapat stora bekymmer.

Enligt den senaste inverteringen som gjordes 2018 hade populationen ökat från 25 000 individer (år 2012) till 70 000 individer i Kalmarsund.

Under Socialdemokraternas kongress drev ombuden Björn Petersson (S), från Torsås, och Marcus Fridlund (S), från Västervik, igenom ett förslag som handlar om att partiet ska verka för en kraftfull minskning av mellanskarv, som är en underart till storskarven och som lever i Kalmarsund.

Partiet ska också verka för en stam som är hållbar för svensk fauna i övrigt och hållbar ur ett kustmiljöperspektiv.

Argumenten för detta handlade om att stammen har tredubblats sedan 2012 och att hela populationen äter 30 ton fisk om dagen, vilket de anser drabbar fiskenäringen hårt.

– Det rör sig alltså om stora mängder fisk. För att inte tala om den skada som fåglarna gör på naturen. Det går snabbt för en skarvkoloni att förvandla en lummig ö till en kal och ödslig plats helt täckt av avföring, säger Björn Petersson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi måste få ner antalet skarvar i hela landet och se till att vi får en hållbar population. Som det ser ut idag med över 70 000 skarvar bara i Kalmarsund så behöver vi kraftfulla åtgärder.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.