Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bästa vännen

Ingen människa är en ö. Vi behöver varandra. Vi är rent av beroende av varandra. Vi behöver en bästa vän.
Hunden är människans bästa vän. Ett talesätt som säkert många håller med om. Veckans Ögonblicksfotograf har tagit bilden av sin bästa vän bland tallarna på norra Öland.
Hunden är människans bästa vän. Ett talesätt som säkert många håller med om. Veckans Ögonblicksfotograf har tagit bilden av sin bästa vän bland tallarna på norra Öland.
Foto: Sven Andersson

Beroende. Ett begrepp som vi alla har olika associationer till. Det kan handla om att vara beroende av alkohol, narkotika eller socker. Det kan för den som har en funktionsvariation vara att hela tiden vara beroende av någon annan för sitt dagliga liv. Det kan vara ett beroende som handlar om att få sällskap, istället för att vara ensam och utlämnad åt sig själv.

Beroende handlar om så mycket, associationerna går lätt åt det negativa hållet.

Men beroende kan också vara något positivt. När vi upptäcker att vi för att må bra behöver varandra. Någon annan som kan mer än jag kan får finnas till för mig. Och så får jag finnas till för henne och bidra med det jag kan.

"Ett vänligt ord kan göra under, det läker hjärtats djupa sår, det är ett ljus i mörka stunder, en hand som torkar ögats tår."

Vi är beroende av varandra för att livet skall bli lättare. Och roligare. Vi får hjälpa varandra.

En tröskel att komma över att inse att det inte behöver vara något konstigt eller något fult att behöva hjälp. Att be om hjälp och därmed säga: ”jag är beroende av dig. Vill du finnas till för mig?”

Stoltheten kan komma i vägen och orden ”jag klarar mig minsann själv” ljuder i tanken. Och så står man där ensam. Och utlämnad.

Det finns forskning som visar att ensamhet gör livet svårare och tyngre för oss människor. Livet blir tråkigare och mentalt kan vi bli deprimerade.

Låt oss då komma ihåg att be om hjälp, bli beroende av varandra. Bli varandras vänner. Kanske till och med bästa vän med någon eller några.

Det är mer värt än vi många gånger tror eller tänker på.

Veckans dikt

Ingen människa är en ö

Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv;
varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela.
Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre,
liksom en udde i havet också skulle bli,
liksom dina eller dina vänners ägor;
Varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten.
Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar;
den klämtar för dig.
John Donne, 1572-1631, engelsk präst, poet, jurist och parlamentsledamot

Läs mer