Annons

Bästa unga maskinmekanikern i Sverige

Det var tårtkalas, stor glädje och stolthet när Lars Kaggskolan, Svenssons Motor i Läckeby och några klasskompisar samlades för att fira att Axel Wiström erhållit utmärkelsen Sveriges bästa unga maskinmekaniker.
Läckeby/Öland • Publicerad 16 maj 2019
Axel Wiström från Ottenby har premieras med utmärkelsen Sveriges bästa unga maskinmekaniker efter att ha genomfört och klarat av Transportföretagens slutprov.
Axel Wiström från Ottenby har premieras med utmärkelsen Sveriges bästa unga maskinmekaniker efter att ha genomfört och klarat av Transportföretagens slutprov.Foto: Carin Svensson

Snart 19-årige Axel Wiström, uppvuxen i Ottenby, går nu sista året på Fordons- och tranportprogrammet på Lars Kaggskolan. Han har nu utsetts till Sveriges bästa unga maskinmekaniker, något som firades stort på Svenssons Motor i Läckeby där Axel har haft sin lärlingstid förlagd samt direkt efter skolan är fast anställd. Med tårtkalas och inför inbjuden presskår firades utmärkelsen på torsdagsförmiddagen.

Mellan den 15 april och 10 maj gavs alla elever i Sverige, som går tredje året på en fordonsteknisk eller fordonsinriktad utbildning, möjlighet att skriva Transportföretagens slutprov. Det omfattar femtio frågor som ska besvaras på åttio minuter.

Annons

– Det är som ett nationellt prov med enda skillnaden att det här är frivilligt, säger Magnus Svensson, lärare och ansvarig för programmet på Lars Kaggskolan.

Axel är en av de 1192 elever i Sverige som valde att göra slutprovet och det resulterade alltså i att han fick utmärkelsen Sveriges bästa unga maskinmekaniker. I och med att han klarat provet får han också ett certifikat och en present från skolan och motorbranschen, som delas ut på hans examensdag.

– Det är jätteroligt och det är kul att få ett kvitto på att man har bra kunskaper, säger Axel om utmärkelsen.

Han förklarar att han enda sedan unga tonår har velat bli mekaniker och eftersom han är uppvuxen på Ottenby kungsgård har han fått vara med och åka i och även jobba med lantbruksmaskiner.

– Det är väl därför man har blivit så intresserad av det, säger han.

Han är väldigt nöjd med sitt gymnasieval och att han dessutom har fast anställning hos Svenssons Motor direkt efter examen är han mycket glad för.

– Det är skönt att veta att man har jobb och slipper fundera på vad man ska göra efter utbildningen.

Att ha blivit utnämnd till bästa unga maskinmekaniker är förstås en bra merit att ha i sitt cv och hans arbetsgivare tycker det är väldigt roligt att en av hans elever och blivande anställda har fått utmärkelsen.

– Men jag har ju haft dig här ett tag så jag vet ju ändå vad du går för, säger Anders Sjöström, ansvarig för verkstaden i Läckeby, till Axel.

– De var helt enkelt för duktiga för att släppa, säger han sedan och syftar på Axel och hans klasskompis, Oscar Löfgren, som alltså båda börjar jobba i verkstaden efter examen.

Rektor Märit Truuts, Axel Wiström, klasskompisarna Philip Karlberg, Edvin Palmér, Jesper Andersén och Johan Lundberg samt lärare/programansvarige Magnus Svensson var några av dem som firade Axels utmärkelse.
Rektor Märit Truuts, Axel Wiström, klasskompisarna Philip Karlberg, Edvin Palmér, Jesper Andersén och Johan Lundberg samt lärare/programansvarige Magnus Svensson var några av dem som firade Axels utmärkelse.Foto: Carin Svensson
Axel Wiströms utmärkelse firades med tårtkalas och klasskompisarna tyckte att Axel måste vara den som högg in först.
Axel Wiströms utmärkelse firades med tårtkalas och klasskompisarna tyckte att Axel måste vara den som högg in först.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons