Annons

Barnvänlig invigning av Sveriges största lekskepp

Mitt på dagen den 11 maj invigs lekskeppet i Bäckmans park och då är det barnen som står i centrum.
Borgholm • Publicerad 1 maj 2019
Under våren har det arbetats flitigt i Bäckmans park. Den 11 maj invigs det stora lekskeppet.
Under våren har det arbetats flitigt i Bäckmans park. Den 11 maj invigs det stora lekskeppet.Foto: Stefan Andersson-Junkka

Ballonger, såpbubblor, glass, Pippi Långstrump, ponnyridning... listan på det som kommer ske under invigningen skulle kunna göras mycket längre. Men, arrangörerna vill hålla en del av invigningsprogrammet hemlig till sista stund.

Pippi kommer till Borgholm den 11 maj för att vara med på invigningen i Bäckmans park.
Pippi kommer till Borgholm den 11 maj för att vara med på invigningen i Bäckmans park.Foto: Privat

– Det blir roligare så. Vi kan i alla fall avslöja att Borgholms Kulturskola kommer stå för underhållningen och att det blir överraskningar. Jag tror att den nya lekplatsen blir superbra och det är något som har saknats i Borgholm tidigare, säger Maria Johanson, kultursekreterare.

Lekplatsen har byggts med ekonomiskt stöd av kommunens vänort Rockford i USA.
Lekplatsen har byggts med ekonomiskt stöd av kommunens vänort Rockford i USA.Foto: Maria Brynielsson
Annons

Det som gör lekskeppet så speciellt är att det är ett helt unikt handbyggt skepp av träslaget Robinia.

– Skeppet i Borgholm är det allra första lekskeppet som byggts i Sverige och det är det största som vi har i vårt sortiment, säger Marie-Louise Dahlsjö Torkelsson, marketing coordinator.

Skeppet är 18 meter långt och masterna är 9 meter.

– Det innehåller lekvärden med utsiktsplats i masten, flera klätternät, klätterväggar, två rutschkanor och är utmärkt för rollekar eftersom det är utrustat med kanoner, kikare och det finns plats för styrman som sköter rodret , säger Marie-Louise Dahlsjö Torkelsson, marketing coordinator.

Stefan Andersson-Junkka, parkingenjör och Maria Johanson, kultursekreterare, ser fram emot invigningen.
Stefan Andersson-Junkka, parkingenjör och Maria Johanson, kultursekreterare, ser fram emot invigningen.Foto: Maria Brynielsson

Lekplatsen har byggts med ekonomiskt stöd av kommunens vänort Rockford i USA. Under våren har detaljer monterats och runt skeppet har lekytan gjorts färdig med sittplatser, gångar, sand, lekredskap och belysningar.

En fjädergunga som föreställer en delfin finns på den nya lekplatsen.
En fjädergunga som föreställer en delfin finns på den nya lekplatsen.Foto: Maria Brynielsson

– Skeppet är anpassat för barn mellan 4-12 år och för mindre barn finns precis intill bakbord, gungställning, små fjädergungor och annat som bjuder in till lek, säger Stefan Andersson-Junkka, parkingenjör.

Vid lekplatsområdet kommer det planteras fyra äppelträd, rosor och andra växter.

– Och så blir det såklart sjögräs som är som piratgräs, säger Stefan Andersson-Junkka med ett skratt.

Han säger att de har tänkt lite på Peter Pan för att finna inspiration till vilka växter som ska planteras. Inte helt oväntat så blir det invigningstal och troligtvis så kommer någon från Rockford tala.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons