GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barnsex-rättegången mot förskoleläraren inledd

382 åtalspunkter. Bakom varje punkt ett sexbrott mot barn.
Kalmar/Mörbylånga kommun • Publicerad 19 april 2021 • Uppdaterad 20 april 2021
Barnsex-rättegången mot den öländska förskoleläraren och hennes tidigare sambo inleddes på måndagsförmiddagen. Rättegången kommer att avhandla 382 åtalspunkter och beräknas hålla på i närmare 30 dagar
Barnsex-rättegången mot den öländska förskoleläraren och hennes tidigare sambo inleddes på måndagsförmiddagen. Rättegången kommer att avhandla 382 åtalspunkter och beräknas hålla på i närmare 30 dagar
Foto: Peter Boström

På måndagsförmiddagen började rättegången mot den öländska förskoleläraren, samt hennes tidigare sambo och dennes nye sambo.

De åtalade fördes in i sal 14 vid Kalmar tingsrätt på klockslaget 09.00.

Den 30-åriga kvinnan från Öland var klädd i en vit hoodtröja, det långa håret uppsatt i en knut. Hon verkade tagen, blek, men ändå närvarande.

Hennes tidigare sambo satte sig tungt ned i häktets gröna overall, sedan stirrande han med böjd nacke ned i bordet framför sig. Mannens nuvarande sambon, klädd helt i svart, verkade bara vilja försvinna från rättegångssalen.

Åklagaren läste upp punkt efter punkt vad de misstänkta åtalas för. Det handlar om vidriga handlingar mot barn som gjorde att en förstämning lade sig över både sal 14 och sal 5 där media följde rättegången.

Utan känsloyttringar redogjorde åklagaren Linda Caneus för de grova sexuella brott som barnen utsatts för - vilket omfattar våldtäkter, djursex, dokumenterande i form av foton och filmer.

Enligt åtalet så har både mannen och kvinnan varit aktiva i de grova våldtäkterna och sexövergreppen mot barnen.

Punkt efter punkt betades av, vissa erkändes medan andra bestreds. I den fortsatta rättegången kommer de åtalade mer kunna gå in på hur de ställer sig mot misstankarna.

Ingenting sades under inledningen om det faktum att kvinnan vid gripandet var anställd vid en öländsk förskola, men det var heller inte väntat. Polisen har i sin utredning inte någonting som tyder på att det skulle begåtts något brottsligt i samband med hennes yrkesutövning.

Den tredje åtalade, som mannen också hade ett samboförhållande med något år senare, åtalas inte för grövre brottslighet utan sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Hon nekade för övrigt inför rätten till de brott hon misstänks för.

Efter dryga timmen stängdes rättegången för media och allmänhet. Resten av rättegången kommer att hållas för lyckta dörrar.

”Utan känsloyttringar redogjorde åklagaren Linda Caneus för de grova sexuella brott som barnen utsatts för - vilket omfattar våldtäkter, djursex, dokumenterande i form av foton och filmer.”
Peter BoströmSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.