Barn på sommarläger bjuder in till Öppet hus

Även i sommar är barn från Lettland på ett tre veckor långt sommarläger i Sandby på östra Öland. Det är en tradition sedan många år, i år kommer de från Meirāni Kalpaka primary school, 15 mil öster om Riga.
Sandby • Publicerad 26 juli 2019
22 barn från Meirāni Kalpaka primary school i Lettland är just nu i Sandby. De har hunnit med många upplevelser. Estere, trea från vänster i andra raden, har lärt sig simma och är väldigt stolt och glad. Längst t v i tredje raden syns Ilze som är en av lärarna.
22 barn från Meirāni Kalpaka primary school i Lettland är just nu i Sandby. De har hunnit med många upplevelser. Estere, trea från vänster i andra raden, har lärt sig simma och är väldigt stolt och glad. Längst t v i tredje raden syns Ilze som är en av lärarna.

Det är 22 barn från skolan i Meirāni som har kommit till Sandby där Lettiska Hjälpinsamlingen varje år ordnar ett sommarläger. Deras skola ligger omkring 15 mil öster om Riga vilket gör att många av dem inte har varit vid havet tidigare. Det blir många upplevelser av att gästa Öland, där havet och möjligheterna till bad finns nära, överallt.

Esteri är en av dem som har badat mycket. När hon får frågan vad hon skall berätta för sin familj allra först när hon kommer hem är svaret självklart.

– Jag har lärt mig simma. Det kunde jag inte förut, säger hon stolt och lite blygt.

Veckorna har bjudit på mycket lek och utfärder. Barnen och ledarna har fått se flera delar av Öland på ett lekfullt och intressant sätt. På Station Linné fick de veta att det finns många insekter som inte är kända än. På Lundegård lekte de i Leklandet och badade i bassängerna, liksom på Allégården i Kastlösa.

Tidningen träffar dem sista veckan, de har bara en utfärd kvar och sedan skall de öva inför Öppet Hus på söndag då de skall sjunga för alla som kommer till Sandby.

Vad har varit roligast de här veckorna?

– Allt! hörs det från alla munnar i korus.

Lärarna bekräftar att barnen trivs och har funnit sig väl tillrätta.

– Vi var rädda för att de skulle längta hem, de flesta har aldrig varit utomlands tidigare och har sina familjer långt borta. Men det var bara en och annan av barnen som ville ringa hem de första dagarna. Och nu vill ingen åka hem, skrattar Ilze.

Just den här dagen blir det tårta efter maten. Det visar sig att två av barnen har namnsdag, en flicka heter Kristine och en pojke heter Kristian. I trädet på innergården hänger det vackra teckningar.

– Vi har fått många tårtor när vi har varit här, vi har sju barn som har haft namnsdag och vi får tårta varje gång.

Innan jag åker från Sandby säger lärarna och barnen ett samstämt ”Välkommen till Öppet Hus på söndag”.

Vackra teckningar som händer i trädet på innergården talar om att Kristine har namnsdag och blir firad med tårta och sång.
Vackra teckningar som händer i trädet på innergården talar om att Kristine har namnsdag och blir firad med tårta och sång.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.