GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Balladen om den gröna kocken från Stockholm: Daniel Christou

För 25 år sedan var en familj ute på roadtrip. Bilen passerade en kohage och 10-åringen som satt i baksätet kikade nyfiket ut på kossorna genom fönsterrutan. ”Den där ser riktigt god ut. Undra hur den smakar?”. Den 10-åringen hette Daniel Christou och är idag toppkock på Öland.
Öland • Publicerad 28 augusti 2021 • Uppdaterad 30 augusti 2021
Daniel Christou är köksmästare på Halltorps Gästgiveri och har en lång karriär bakom sig med flera kända krogar på sitt CV.
Daniel Christou är köksmästare på Halltorps Gästgiveri och har en lång karriär bakom sig med flera kända krogar på sitt CV.
Foto: Joacim Andersson

Daniel Christou sökte tidigt in på kockskola efter roadtrip-incidenten som ung, och har sedan dess fortsatt i det spåret. Samtidigt som han gick kockskola så arbetade han på Hotell på Cypern där han är uppväxt. Efter lumpen bestämde han sig för att flytta till Sverige.

– Cypern är så litet land och jag var väldigt trött på det. Jag hade varit överallt, sett allting. Jag ville upptäcka något nytt och hamnade då i Stockholm, säger Daniel Christou.

Väl i Stockholm fick Daniel ett jobb på en libanesisk restaurang där han jobbade i ett år. Därefter flyttade han till Varberg och jobbade på stadshotellet i 3 år, för att sedan flytta tillbaka till Stockholm. Där arbetade han fram tills förra året på flertalet av de anrika krogarna. Däribland Grand Hotel och LUX.

”Det här är inte ett jobb man bara går till och gör sina uppgifter. Det är en livsstil.”
Daniel Christou

Tankarna kring att flytta till Öland florerade runt i familjen Christou en längre tid, för att komma bort från storstaden och närmare naturen. Och när corona slog till bestämde de sig för att göra verklighet av tankarna.

– Det är jättekul. Allt det här istället för att bo i betongen. Man utnyttjade inte storstaden som man gjorde innan när man inte hade barn. Man kan inte gå på krogar och göra sånt som man gjorde innan.

Saknar du storstaden på något sätt?

– Ja självklart. Vi åker upp ibland och bokar in 3-4 krogar och kör igenom dem. Träffar kompisar och drar ut och käkar. Det saknar jag. Man går inte ut och äter lika ofta här. Inne i Stockholm gick man ut 2-3 gånger i veckan. Vilket är nyttigt. Speciellt för oss som jobbar i branschen, säger Daniel.

– Men det är såklart fantastiskt att bo här. Flytten var ganska spontan men vi trivs jättebra. Det är hur mysigt som helst, fortsätter han.

Efter flytten till Öland var Daniel något osäker på vad han skulle göra med sitt liv. Han övervägde en omsadling för att studera till sjökapten vid Linnéuniversitetet, innan han tog jobbet på Halltorps Gästgiveri.
Efter flytten till Öland var Daniel något osäker på vad han skulle göra med sitt liv. Han övervägde en omsadling för att studera till sjökapten vid Linnéuniversitetet, innan han tog jobbet på Halltorps Gästgiveri.
Foto: Joacim Andersson

Mitt i coronatider flyttade familjen Christou till Öland, bort från jobb och vardagen i Stockholm. Daniel tog kontakt med de nya ägarna till Halltorp och är nu en av de drivande i återupplivningen av Halltorps Gästgiveri. Där håller han just nu på att utveckla samarbeten med lokala bönder för att få tillgång till så hållbara och närproducerade råvaror som möjligt till sin mat.

– Man ser ju skillnaden på en närodlad tomat och en tomat från Spanien. Det går inte att beskriva smakskillnaden där. Jag tycker att det är viktigt att hålla koll, sen går ju inte det alltid att hålla det supernärproducerat. Ibland måste man ju köpa från något annat land. Jag tror inte att svenska marknaden producerar tillräckligt mycket. Så är verkligheten. Tråkigt, men det är just därför jag vill framhäva våra svenska bönder, säger Daniel.

En stor inspirationskälla till den gröna inställningen Daniel besitter kommer från den tidigare chefen Isak Wijk.

– Isak är en stor förebild för mig. Mycket närodlat, bra hand om råvarorna och mån om att ta hand om vår jord. Med stort fokus på våra grönsaker och lite mindre protein på tallriken.Har jag något problem så är det honom jag ringer. En stor inspirationskälla som ska lyftas, säger Daniel.

Efter att ha varit stängt i över tre år har Halltorps Gästgiveri öppnats igen. Verksamheten är nu igång med nya ägare bakom spakarna, där en av spakarna styrs av Daniel Christou.
Efter att ha varit stängt i över tre år har Halltorps Gästgiveri öppnats igen. Verksamheten är nu igång med nya ägare bakom spakarna, där en av spakarna styrs av Daniel Christou.
Foto: Joacim Andersson

Hur ser visionen ut för framtiden?

– Om fem år så står jag fortfarande här på Halltorp och jag hoppas på ett större mer utvecklat samarbete med just våra svenska bönder. Det är min vision. Att jag kommer hålla på med mat ser jag som en självklarhet. Det här är inte ett jobb man bara går till och gör sina uppgifter. Det är en livsstil.

Du har aldrig haft tankar på att starta något eget?

– Jo, absolut! Det kikade jag på när jag flyttade hit, men det är så svårt med lokaler. Men kanske i framtiden, jag drömmer fortfarande om min egna krog, det klart jag gör.

Vad gillar du själv att äta?

– Allt. Bara det är varmt så är jag jättenöjd. Jag gillar fräsch varm mat. Pizza är inget för mig dock. Det är liksom en varm macka. Det har jag aldrig varit förtjust i.

McDonalds?

– Två gånger per år. En flottig Big Mac liksom, det klart att det är gott.

Nya ägarna Annika Backlund och Jan-Eirik Johansen tillsammans med köksmästaren Daniel Christou.
Nya ägarna Annika Backlund och Jan-Eirik Johansen tillsammans med köksmästaren Daniel Christou.
Foto: Joacim Andersson
Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.