Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Balans

Balans. Ett ögonblick när det infinner sig ett lugn, en stund av ro och vila.
Trots att fåglarna bara står på ett ben ser de ändå ut att vara i balans där de står på piren i ro och vila för en stund.
Trots att fåglarna bara står på ett ben ser de ändå ut att vara i balans där de står på piren i ro och vila för en stund.
Foto: Peo Nilsson

Det är nog få av oss som känner att vi alltid har balans i våra liv. Men vid något välsignat ögonblick kan vi få känna att vi får vila. Vi behöver inte jaga efter det där som känns så onåbart. Obalansen finns inte längre. Just då, för ett litet ögonblick.

Ibland är det för torrt, ibland för blött. Ibland för varmt, ibland för kallt. Ibland är jag outhärdligt ensam, ibland måste jag trängas med så många andra.

För mörkt eller för ljust. Trött så att jag knappt har någon energi på hela dagen, vaken så att jag inte kan somna när kvällen kommer.

Inget att göra. Eller alltför mycket att göra. Ibland är börsen tom, någon enstaka gång kanske tryggt välfylld.

"Gränsen mellan anpassning och självutplåning kan vara knivskarp."

Det finns så många tillfällen då vi känner att vi inte har någon balans i livet. Väder och vind kan vi inte påverka och kanske inte heller olika tillfällen i livet då vi möter andra människor.

Andra situationer kan vi styra, åtminstone till dels. Det handlar väldigt mycket om ifall vi orkar ta kommandot över livet. Om vi orkar se att det är mitt liv och att jag måste få styra det så gott jag kan.

En situation där jag känner att energi och lust försvinner – varför skall jag stanna kvar där? Eller om jag någon dag vill vara för mig själv – då är det fullt tillåtet att dra mig undan.

En annan dag längtar jag kanske efter sällskap. Finns det ingen som jag kan ta direkt kontakt med för en promenad eller en kopp kaffe tillsammans, då har jag i alla fall min telefon som når långt bort och nära.

Obalansen i livet kan allt som oftast kännas tung. Men det finns tillfällen som vi kan och får påverka så att vi kan vila. Känna ro. Vara i balans. Välsignade ögonblick!

Veckans dikt

Balans

Jag sökte den balans
som jag trodde fanns
någon annanstans
Inte förrän jag slutade
såg jag vartåt det lutade
varpå den återvanns
Lennart Hallström

Läs mer