1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Att inte välja är också ett val - särskilt i Mörbylånga!

Det är en gammal sanning, den att det inte går särskilt fort i Mörbylånga kommun. Oförmågan att fatta beslut blir i slutänden något som drabbar skattebetalarna.

Det är möjligt att det nya vattenverket i Mörbylånga kommer att komma igång. Invigningen är nu ett par månader bakom och anledningen till att verket fortfarande inte är igång förklaras med att inställningarna inte är klara.

I första läget så sägs det att enbart havsvatten ska omvandlas till dricksvatten. Processvattnet från Guldfågeln kommer att bli aktuellt att rena först därefter.

Lite på sedvanligt vis så kunde inte Mörbylånga välja mellan att rena havsvatten eller processvatten. Det blev ett både och till ett pris av över 150 miljoner kronor. Borgholms kommun valde havsvatten, och då blev kostnaden för just själva verket 85,5 miljoner kronor.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

När det gäller äldreboende och hur frågan om de allt längre köerna ska lösas så har Mörbylångas politiker gjort ett tydligt ställningstagande genom att säga att ”vi vet inte”. Kommunala äldreboende eller privata alternativ? På traditionellt Mörbylångavis så skjuts frågan fram gång på gång, utredningar och svängningar till förbannelse.

Den kommunala högstadieskolan i Färjestaden...

Tja, det ska erkännas att jag från ledarplats talade mig varm för ett kommunalt högstadium i Färjestaden - för flera år sedan. Men något hållbart beslut från politikerhåll kom aldrig, sedan blev det överklagningar, friskolor är igång och så står vi där idag när det egentligen inte behövs någon ny kommunal jätteskola. Fast då ska det byggas, i alla fall.

Nu blir det i stället ett försök att klämma åt friskolorna genom nya omfördelningar av skolpengar, både bygga ny skola i Färjestaden och mångmiljonrenovera Skansenskolan i Mörbylånga. Vinnare är knappast skattebetalarna.

Mycket går att säga om Hussam Salmans miljardprojekt i Mörbylånga hamn. Men på en punkt har han faktiskt trots allt en poäng, det är fasiken inte lätt att vare sig följa eller ens se en utstakad politisk väg i Mörbylånga kommun, oavsett färg på partistyret.

Klassikern är ju den när Ikea hörde sig för om möjligheterna att expandera vid Ölandsbrons fäste, ”för att nå Ölands turister”. Medan Mörbylånga kommun höll sin sedvanligt avvaktande hållning och inte kunde ge några indikationer åt något håll så drog Kalmar kommun igång hela värvningspaketet och kunde blixtsnabbt presentera en totallösning för ett Ikeaområde.

Det är möjligt att Ikea valt Kalmarsidan ändå, men Mörbylångas oförmåga att komma till skott var inte heller den här gången till Ölands fördel.

Att inte välja är också ett val. Sällan blir det så tydligt som i Mörbylånga kommun.

Senaste ledarna av Peter Boström: