GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arkitektens förslag för hamnen: Simhall och konsertsal - ”Realistiskt men visionärt”

Simhall, konsertsal, konsthall och ett högt lägenhetshus. Så ser den Schweizbaserade arkitekten Göran Kinells förslag för hamnen i Mörbylånga ut.
– Jag ser det som ett realistiskt förslag, men det är så klart visionärt, säger Kinell.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga • Publicerad 14 oktober 2022 • Uppdaterad 26 oktober 2022
Göran Kinells plan för Mörbylånga hamn innefattar badhus, konsertsal, konsthall och bostäder.
Göran Kinells plan för Mörbylånga hamn innefattar badhus, konsertsal, konsthall och bostäder.Foto: Göran Kinell

Göran Kinell är en svensk arkitekt som varit verksam i Schweiz i många år, men som nu gått i pension. Nu ger han sig in debatten om hamnen i Mörbylånga och vad som kan byggas där.

Kinell ritar i sin skiss upp ett hamnområde som får sig en rejäl ansiktslyftning med ett badhus, konsertsal, konsthall, verksamhetslokaler och bostäder.

– Det är synd att det ser ut som det gör idag för läget är fantastiskt, säger Kinell.

Men varför ger sig då en Schweizbaserad arkitekt in i diskussionen om Mörbylånga hamn?

– Jag hade min segelbåt i Mörbylånga hamn mellan 2008 och 2015 och vid sidan av segling och pyssel med båten hade jag under dessa år också gott om tid att lära känna själva samhället Mörbylånga och många av dess invånare.

Mörbylånga hamn har varit ett återkommande ämne i diskussionerna med boende i och kring Mörbylånga.

– Min kusin bor i Lilla Frö och vi ses fortfarande regelbundet, senast i somras. Ett av våra återkommande samtalsämnen är just Mörbylångas hamn och hur denna bäst borde utvecklas.

bild 1/4
Skiss över Mörbylånga hamn
Skiss över Mörbylånga hamn
Skiss över Mörbylånga hamn
Skiss över Mörbylånga hamn
Skiss över Mörbylånga hamn
Skiss över Mörbylånga hamn

– Jag lärde även känna Calle Nyqvist som hjälpte mig min båt när jag hade den i Mörbylånga. Vi seglade ihop och diskuterade hamnfrågan ofta, så jag har hängt med i turerna kring hamnen.

– Jag minns att han blev chockad när den där finansiärens förslag dök upp, arg och besviken. Jag tycker att förslaget de totat ihop var skrämmande dåligt.

Så efter en hel del funderande över vad man skulle kunna göra med Mörbylånga hamn så gjorde Göran slag i saken när han pensionerade sig. Efter sommarens besök i Mörbylånga gjorde han en skiss över hur han tycker att Mörbylånga hamn skulle kunna se ut.

– Grundtanken i skissen är att runt hamnbassängen, i kombination med ett förtätat bostadsbyggande, samla olika former av utåtriktade verksamheter som höjer hamnens attraktivitet. Därigenom förblir hamnområdet öppet och berikande för allmänheten och inte förbehållet ett förhållandevis litet antal boende.

Så här ser planen ut

1. Vid östra kajen, söder om Engströms hus, ställs ett punkthus, ett ”landmark” med plats för 32 attraktiva lägenheter, alla med utsikt över Kalmarsund.

2. Söder om punkthuset läggs den dominerande volymen: Ett övre plan med simhall, gym och wellnes och därunder, i markplanet, Södra Ölands konsertsal och Södra Ölands konsthall. Mot parken i söder får konsthallen ett café, alternativt en mindre restaurang. Under jord byggs ett parkeringsplan för boende och besökare.

3. Vid södra kajen byggs åtta radhus, huvudsakligen vända mot söder. Husen kombineras med lokaler vända norrut mot hamnen för verkstäder och en stor båthall.

– Jag har höjt upp badanläggningen ett plan, att ha ett extra plan under kostar inte så väldigt mycket extra. Genom det får jag rum med en konsertsal och en konsthall under badet. Konsthallen ligger söderut mot parken.

– Lantmännens stora byggnad på södra kajen är en alldeles för trist byggnad för det exklusiva läget. I min idé är det en byggnad med lokaler för verksamhet norrut och radhus med takterrass söderut.

Det är en storslagen plan du ritar upp. Tror du att den kan genomföras?

– Ja, jag ser det som ett realistiskt förslag, men det är så klart visionärt och lite provokativt, sen kan det nog vara svårt att få ihop pengar till det.

– Jag är inte ute efter något här utan vill göra ett förslag och kanske få igång tankar och en konstruktiv debatt om utvecklingen av Mörbylånga hamn. Jag är inte intresserad av att göra något fantasiprojekt. Det är synd att det ser ut som det gör idag för läget är fantastiskt.

Kinell har i dagarna även skickat sitt förslag till Mörbylånga kommun.

”Jag är inte intresserad av att göra något fantasiprojekt. Det är synd att det ser ut som det gör idag för läget är fantastiskt.”
Göran Kinell
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.