Annons

Arkeologistudenter gräver efter möjlig kultplats vid stormansgård

Gamla Skogsby var en gång i tiden Ölands största by med femton gårdar. En av byggnaderna som alltjämt kan ses är långhuset som är 55 meter långt, det största kända på Öland. Området har aldrig tidigare grävts ut av arkeologer, men nu skall det ske.
Skogsby • Publicerad 29 augusti 2019
Arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay visar den svaga upphöjning i marken vid Gamla Skogsby vilken är en av väggarna på den byggnad som skall undersökas i höst. Karin Ericsson från Station Linné gläds över samarbetet med universitetet och ser fram mot resultatet av utgrävningarna.
Arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay visar den svaga upphöjning i marken vid Gamla Skogsby vilken är en av väggarna på den byggnad som skall undersökas i höst. Karin Ericsson från Station Linné gläds över samarbetet med universitetet och ser fram mot resultatet av utgrävningarna.Foto: Maria Wiell

Ludvig Papmehl-Dufay är arkeolog och lektor på Linnéuniversitetet. Han leder de kurser i arkeologi som hålls vid universitetet. Varje år tar han med sina studenter på seminariegrävningar, vilka under ett par år har varit förlagda till Albrunna och till Sandby borg.

– Vi gör ett uppehåll vid borgen i år och skall istället se vad som finns på den här platsen, säger Ludvig när vi ses vid Stormannagården, några hundra meter nordost om Station Linné.

Annons

Platsen har aldrig undersökt av arkeologer och därför är nyfikenheten stor, vad skall man hitta? Det studenterna skall undersöka är platsen där man tror att det finns rester av en liten kvadratisk byggnad, väster om huvudbyggnaden.

På skissen syns en kvadratisk byggnad väster om långhuset. Studenterna från Linnéuniversitetet skall under tre veckor i höst se om skissen och verkligheten stämmer, och vilken funktion byggnaden har haft på gården.
På skissen syns en kvadratisk byggnad väster om långhuset. Studenterna från Linnéuniversitetet skall under tre veckor i höst se om skissen och verkligheten stämmer, och vilken funktion byggnaden har haft på gården.Foto: Länsstyrelsen

– Vi kan se rester av två väggar. Sedan får vi se. Men naturligtvis hoppas vi att vi kan hitta något som talar om för oss vad byggnaden har använts till, det kan ha varit allt från ett förråd till platsen för religiösa riter, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

Han var en gång i tiden med och grävde ut en liknande byggnad i Lunda utanför Strängnäs. Där kom man fram till att byggnaden hade varit ett kulthus, en plats för riter av olika slag. ”Där hittade jag en liten figurin i guld, det skulle vara kul att hitta något liknande här”.

– Det spelar egentligen inte så stor roll, huvudsaken är att vi kan datera platsen och att vi får någon indikation på vad den har använts till. Men självklart vore det roligt att hitta något riktigt spännande.

Ludvig tror att Gamla Skogsby kan ha haft en tydlig koppling till Gråborg som är Ölands största borg

– Lenstad borg ligger närmare men är för liten för en så här stor by. Gråborg är troligare. Men kanske kan vi också belägga samband med flera platser. Varför inte Sandby borg, på något sätt? ler han lite underfundigt.

Grävningen vid Gamla Skogsby sker i nära samarbete med Station Linné, som har en vandringsled som passerar alldeles förbi platsen.

Ludvig Papmehl-Dufay från Linnéuniversitetet och Karin Ericsson från Station Linné vid västra väggen av det imponerande 55 meter långa långhuset på Stormannagården.
Ludvig Papmehl-Dufay från Linnéuniversitetet och Karin Ericsson från Station Linné vid västra väggen av det imponerande 55 meter långa långhuset på Stormannagården.Foto: Maria Wiell

– Det här är så jätteroligt. Forskning, utbildning och folkbildning kombineras i det här projektet, precis som vi vill att Station Linné skall fungera, säger Karin Ericsson som är verksamhetsutvecklare vid stationen.

Utgrävningen, som pågår från den 27 september och tre veckor framåt, kommer att införlivas i Station LInnés aktiviteter, genom någon särskild visning och information på stationen. Nästa sommar planeras även medverkan i en sommarkurs på Ölands folkhögskola i Skogsby.

Har intresset för arkeologi blivit större de senaste åren?

Annons

– Jag kan nog tycka det. Vi har fler sökande till kurserna på universitetet i år, de fem borgsafarier som länsmuséet har arrangerat har varit helt fulltecknade och publika visningar vid Sandby borg har varit väldigt populära. Dessutom finns sedan några år föreningen Sandby borgs vänner med 350 medlemmar från hela landet, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

”Precis här skulle jag vilja hitta något spännande”, ler Ludvig Papmehl-Dufay och pekar strax innanför en av väggarna till byggnaden som skall grävas ut.
”Precis här skulle jag vilja hitta något spännande”, ler Ludvig Papmehl-Dufay och pekar strax innanför en av väggarna till byggnaden som skall grävas ut.Foto: Maria Wiell
Fakta

Stormannagården, Gamla Skogsby

Gamla Skogsby var en av de största byarna på Öland med minst 15 gårdar i området. Har hittills daterats till någon gång mellan 300 och 700 år e Kr.

Stormannagården hade fem hus, det största – långhuset – var 55 meter långt och syns tydligt i terrängen än idag.

Långhuset var ett skrytbygge som visade hövdingens makt, ett hus för möten och riter. Husväggarna byggdes av kalksten med insida av träplankor. Dubbla rader av trästolpar bar upp taket som täcktes med grästorv eller vass.

Källa: Länsstyrelsen

Fakta

Ur Undersökningsplanen

”Omkring 8 kilometer rakt norrut från det aktuella området hamnar man vid läget för det förhistoriska Björnhovda, och fyndplatsen bland annat för Ölands näst största solidus-skatt och för Torslundaplåtarna. Även den spektakulära guldhalskragen som hittades i Färjestaden 1860 antas ursprungligen komma härifrån.”

”Fynden från hallbyggnaderna är ofta få men karaktäriseras då av högstatusföremål som glasbägare, prestigefullt hantverk och vapen.”

”Fornlämningsområdet Gamla Skogsby är ett av Ölands bättre bevarade bebyggelseområden från mellersta järnåldern.”

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons