Arkeologistudenter gräver efter möjlig kultplats vid stormansgård
Ludvig Papmehl-Dufay är arkeolog och lektor på Linnéuniversitetet. Han leder de kurser i arkeologi som hålls vid universitetet. Varje år tar han med sina studenter på seminariegrävningar, vilka under ett par år har varit förlagda till Albrunna och till Sandby borg.
– Vi gör ett uppehåll vid borgen i år och skall istället se vad som finns på den här platsen, säger Ludvig när vi ses vid Stormannagården, några hundra meter nordost om Station Linné.
Platsen har aldrig undersökt av arkeologer och därför är nyfikenheten stor, vad skall man hitta? Det studenterna skall undersöka är platsen där man tror att det finns rester av en liten kvadratisk byggnad, väster om huvudbyggnaden.
– Vi kan se rester av två väggar. Sedan får vi se. Men naturligtvis hoppas vi att vi kan hitta något som talar om för oss vad byggnaden har använts till, det kan ha varit allt från ett förråd till platsen för religiösa riter, säger Ludvig Papmehl-Dufay.
Han var en gång i tiden med och grävde ut en liknande byggnad i Lunda utanför Strängnäs. Där kom man fram till att byggnaden hade varit ett kulthus, en plats för riter av olika slag. ”Där hittade jag en liten figurin i guld, det skulle vara kul att hitta något liknande här”.
– Det spelar egentligen inte så stor roll, huvudsaken är att vi kan datera platsen och att vi får någon indikation på vad den har använts till. Men självklart vore det roligt att hitta något riktigt spännande.
Ludvig tror att Gamla Skogsby kan ha haft en tydlig koppling till Gråborg som är Ölands största borg
– Lenstad borg ligger närmare men är för liten för en så här stor by. Gråborg är troligare. Men kanske kan vi också belägga samband med flera platser. Varför inte Sandby borg, på något sätt? ler han lite underfundigt.
Grävningen vid Gamla Skogsby sker i nära samarbete med Station Linné, som har en vandringsled som passerar alldeles förbi platsen.
– Det här är så jätteroligt. Forskning, utbildning och folkbildning kombineras i det här projektet, precis som vi vill att Station Linné skall fungera, säger Karin Ericsson som är verksamhetsutvecklare vid stationen.
Utgrävningen, som pågår från den 27 september och tre veckor framåt, kommer att införlivas i Station LInnés aktiviteter, genom någon särskild visning och information på stationen. Nästa sommar planeras även medverkan i en sommarkurs på Ölands folkhögskola i Skogsby.
Har intresset för arkeologi blivit större de senaste åren?
– Jag kan nog tycka det. Vi har fler sökande till kurserna på universitetet i år, de fem borgsafarier som länsmuséet har arrangerat har varit helt fulltecknade och publika visningar vid Sandby borg har varit väldigt populära. Dessutom finns sedan några år föreningen Sandby borgs vänner med 350 medlemmar från hela landet, säger Ludvig Papmehl-Dufay.
Stormannagården, Gamla Skogsby
Gamla Skogsby var en av de största byarna på Öland med minst 15 gårdar i området. Har hittills daterats till någon gång mellan 300 och 700 år e Kr.
Stormannagården hade fem hus, det största – långhuset – var 55 meter långt och syns tydligt i terrängen än idag.
Långhuset var ett skrytbygge som visade hövdingens makt, ett hus för möten och riter. Husväggarna byggdes av kalksten med insida av träplankor. Dubbla rader av trästolpar bar upp taket som täcktes med grästorv eller vass.
Källa: Länsstyrelsen
Ur Undersökningsplanen
”Omkring 8 kilometer rakt norrut från det aktuella området hamnar man vid läget för det förhistoriska Björnhovda, och fyndplatsen bland annat för Ölands näst största solidus-skatt och för Torslundaplåtarna. Även den spektakulära guldhalskragen som hittades i Färjestaden 1860 antas ursprungligen komma härifrån.”
”Fynden från hallbyggnaderna är ofta få men karaktäriseras då av högstatusföremål som glasbägare, prestigefullt hantverk och vapen.”
”Fornlämningsområdet Gamla Skogsby är ett av Ölands bättre bevarade bebyggelseområden från mellersta järnåldern.”