Annons

Arkeolog ska forska om mänsklig förruttnelse i Texas

Under våren 2019 kommer Clara Alfsdotter, arkeolog som arbetat med utgrävningarna vid Sandby borg, forska på Forensic Anthropology Center vid Texas State University (FACTS) i USA.
Öland • Publicerad 13 februari 2019
Clara Alfsdotter, osteolog och arkeolog som arbetar med projektet Sandby borg.
Clara Alfsdotter, osteolog och arkeolog som arbetar med projektet Sandby borg.Foto: Malin Edeborg

Vid FACTS studeras frågor som rör mänsklig förruttnelse och identifiering av avlidna, allt tack vare människors frivilliga donationer av sina kroppar efter döden. Clara kommer att undersöka hur den döda kroppen, och i förlängningen skelettet, påverkas av olika miljöer. Ambitionen är att skapa nya metoder som ökar kunskapen om hur lik har deponerats.

Clara Alfsdotter är osteolog – en benexpert. Hennes forskning handlar bland annat om hur man kan förstå hur ett lik har deponerats och eventuellt hanterats utifrån skelettets läge. Det kan i sin tur ge svar på om en kropp har begravts färsk eller efter en längre förruttnelse, hur kroppen har placerats, eller om kvarlevorna har hanterats efter att förruttnelsen av mjukvävnader börjat.

Annons

– Vid FACTS kommer jag att genomföra en egen fallstudie av mänsklig förruttnelse. Jag kommer att placera tre donationer (kroppar) i olika typer av deponier – två i kistor och en ovan jord, skyddad från sol och vind – för att jag ska förstå hur kropparna beter sig i olika miljöer. I förlängningen ger det ny kunskap om hanteringen bakom olika typer av fynd av mänskliga kvarlevor. Förhoppningen är att min forskning ska vara användbar inom både arkeologin och kriminaltekniken, säger Clara.

Metoderna för denna typ av undersökning baseras till stor del på upprepad iakttagelse av skelettbegravningar. Clara vill utvärdera och förbättra metoderna genom att studera förruttnelsen från dag ett. Och att forskningen sker i USA snarare än i Sverige har sina naturliga orsaker.

– Det finns tyvärr ingen möjlighet att studera mänsklig förruttnelse både ovan och under jord i Europa. Ett nytt forensiskt center har förvisso öppnat i Nederländerna, men de har endast tillstånd att arbeta med kroppar som placeras under jord. Den här möjligheten är ovärderlig för min forskning, eftersom jag kan testa arkeologiska hypoteser genom faktiska experiment, säger Clara.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons