Annons

Årets vinnare av Gyllene pumpan

Sällskapet Årens Ölänningar delar i år ut den 25:e Gyllene Pumpan.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Arbelunda • Publicerad 20 september 2023 • Uppdaterad 21 september 2023
Lantbrukaren Kerstin Persson har fått årets Gyllene pumpan.
Lantbrukaren Kerstin Persson har fått årets Gyllene pumpan.Foto: Maria Brynielsson

Under onsdagsförmiddagen presenterades årets vinnare av Gyllene pumpan för media och övriga inbjudna. I år är det lantbrukaren Kerstin Persson som har fått priset.

– Det är chockartat, känns överväldigande och jätteroligt, säger Kerstin Persson.

Annons

Hon växte upp i centrala Lund, utbildade sig till agronom och är sedan snart 40 år mjölkbonde på Öland, där hon tillsammans med sambon Göran Berg driver Sörgården i Arbelunda.

Efter att juryns motivering hade lästs upp var det dags för fotografering för att föreviga ögonblicket. Därefter bjöds det på tårta.

Ölands Skörefest-tårta bjöds det på dagen till ära.
Ölands Skörefest-tårta bjöds det på dagen till ära.Foto: Maria Brynielsson

– Det är en sak jag saknar och det är mjölken till kaffet, sa Sven Ekberg.

Självklart fanns mjölken nära till hands.

Från gården skickas 1 500 000 kilo mjölk till Arlas mejeri i Kalmar.

– Av mjölken blir det goda ostar som Herrgård, Prästost och Svecia. Köper man någon av de ostarna från Arla är det Ölandsmjölk i, säger Kerstin.

Kerstin Persson blev rejält uppvaktad i onsdags förmiddag. På fotot samtalar hon med Rolf Attoff som varit med under alla Gyllene Pumpan tillfällen sedan början.
Kerstin Persson blev rejält uppvaktad i onsdags förmiddag. På fotot samtalar hon med Rolf Attoff som varit med under alla Gyllene Pumpan tillfällen sedan början.Foto: Maria Brynielsson

Varje år delas den Gyllene Pumpan ut i regi av sällskapet ”Årens Ölänningar” till en eller flera personer för deras insats för Öland.

”Pristagaren ska arbeta aktivt för att odla, föda upp och framställa och/eller förädla förstklassiga öländska råvaror eller för att med känsla, kärlek och skicklighet tillaga öländska maträtter.” - står det i Gyllene Pumpans stadgar.

Priset kan även delas ut till två personer, exempelvis kompanjoner, familjeföretagare eller sammanboende som delar på arbetet och i övrigt uppfyller kraven i statuterna.

Fakta

Motivering

Årets motivering:

”På Sörgården finns 155 mjölkkor, vilka årligen levererar 1 500 000 kilo mjölk som skickas till Arlas mejeri i Kalmar för att förädla till populära ostar som Herrgård, Prästost och Svecia.

Djurhälsa och djurvälfärd är två ledord för Kerstin, Sörgårdens kor ska trivas och må bra. Ett exempel är Vega som levde på gården och blev världens bästa mjölkko. Vega levererade 25 kilo mjölk om dagen i 17 år. Totalt blev 156 ton.

Kerstin har varit aktiv i en lång rad föreningar och organisationer, bland annat i Skördefestens styrelse. Alltid beredd att bidra med sin energi, erfarenhet, stora kunskap och inte minst sitt goda humör och smittande skratt.

Hon har ett nära samarbete med skolan, då eleverna i årskurs sju varje år får komma till Sörgården för att se och lära hur det är att vara mjölkbonde på Öland. Kerstin är också en stor inspiratör för alla som vill arbeta inom lantbruket och en ständig förespråkare för lokala råvaror.

Hon satte också Arbelunda och Öland på den kulinariska kartan då hon sågs i Arlas TV-reklam.”

Sven Ekberg är ordförande i juryn för Årets Ölänningar:

Annons

– Mjölkproduktion är en av Ölands viktigaste näringar och Kerstin Persson är en mycket värdig mottagare av Gyllene pumpan 2023, en god representant och ambassadör för Ölands många mjölkbönder och för öns 16 468 mjölkkor, säger han.

Kerstin Persson, Sörgården, Arbelunda fick ta emot blombukett av Sven-Göthe Lidheim.
Kerstin Persson, Sörgården, Arbelunda fick ta emot blombukett av Sven-Göthe Lidheim.Foto: Maria Brynielsson
Kerstin Persson är årets vinnare av Gyllene Pumpan. På fotot ses även Sven Ekberg, ordförande i juryn för Årens Ölänningar och Anneli Nilsson, vd Ölands Bank.
Kerstin Persson är årets vinnare av Gyllene Pumpan. På fotot ses även Sven Ekberg, ordförande i juryn för Årens Ölänningar och Anneli Nilsson, vd Ölands Bank.Foto: Maria Brynielsson

Tidigare vinnare av Gyllene pumpan

Gunnar Kvarnbäck

Torsten Kellander

Johann Thaurer

Karin Fransson

Agne Thuresson

Josef Weichl

Kristina Jönsson

Ingrid Dahlberg

Betsy Gottfridsson

Eva Petersson

Lina och Pelle Boman/Hermansson

Ulf Sturesson

Christer och Gunilla Strandå

Tomas Isaksson

Birgittas Matbod

Veronica och Mikael Thernström

Anders Lindgren

Gunilla Kinley Silfverberg

Ölandskommunerna

Ninni och Ingvald Petersson

Ekberg & Forsberg

Rose-Marie och Jonas Petersson

Mats Sjögren

Annika Svenneheim och Christer Larsson

Maria BrynielssonSkicka e-post
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons