GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Årets Ölänning Johan Danielsson – ett långt liv som bonde är avslutat

Johan Danielsson, Risinge, har avlidit efter ett långt och innehållsrikt liv. Närmast sörjande är barnen Anette, Andreas, Olof och Cecilia med familjer.
Risinge • Publicerad 23 november 2022 • Uppdaterad 23 november 2022
Johan Danielsson, Risinge, avled 13 november 2022 i en ålder av 88 år.
Johan Danielsson, Risinge, avled 13 november 2022 i en ålder av 88 år.Foto: Arkiv

Johan föddes i Resmo men var bara 1 år när han flyttade med sin far, prästen Gillis Danielsson, och mor till prästgården i Mörbylånga. För pappan var det naturligt att Johan skulle bli präst, men han själv ville ända sedan han var liten bli bonde vilket han hämtade inspiration till från granngårdarna i byn.

Johan träffade sin blivande hustru Inga Karlsson från Grönhögen i unga år, då de åkte med samma buss till realskolan i Borgholm.

22 år gammal åkte Johan till Amerika som utbytesstudent och 1959 gifte han sig sedan med Inga. Fram till 1971 var de bönder i Risinge på gården som ägdes av Ingas bröder. Men när det inte blev möjligt att utveckla gården flyttade familjen till Svartsjö på Färingsö utanför Stockholm.

Svartsjö var ett anstaltsjordbruk där Johan var ansvarig för 10 förmän och 30-talet intagna som skulle lära sig arbeta och passa tider.

Efter 14 år kom Johan och Inga 1985 tillsammans med de fyra barnen tillbaka till Mörbylånga där Johan i augusti började jobba åt Kalmar Lantmän som platschef i Mörbylånga.

I alla år hjälpte Johan också till i lantbruket i Risinge som nu drivs av sönerna Andreas och Olof. Han har i alla år varit extremt behjälplig med allehanda sysslor och deltog i arbetet fram till 85-årsåldern.

Johan var engagerad inom en rad områden, inte minst idrott och under några år på 1960-talet skrev han som sportjournalist åt Ölandsbladet.

Andra stora intressen och uppdrag var inom politiken, Lions och LRF. Det var också som ordförande för Mörbylångas kommungrupp för LRF som han var en av de med aktiva för att göra Södra Ölands odlingslandskap till ett av UNESCO:s världsarv. Efter den insatsen utsågs han till Årets Ölänning 2001.

Under 10 år var Johan ordförande för Svenska Herefordföreningen, något som låg honom varmt om hjärtat.

Ända in till slutet var Johan intresserad av och behjälplig på alla sätt på gården i Risinge och körde ett par rundor med bilen varje dag för att följa arbetet. Han deltog också i kyrkans verksamhet där han mötte andra som delade med sig av sina liv. Ofta var hans kommentar efter sådana träffar med emfas ”tänk vilket bra liv jag har haft”.

Hustrun Inga avled 2019 efter att ha haft Alzheimers sjukdom i ett par år, då Johan varje dag hälsade på henne på det särskilda boendet. Det är också Johans önskemål att eventuella minnesgåvor skall gå till Alzheimerfonden.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.