Annons

Ansökt om vildsvinsjakt i Slottsskogen

Fastighetsverket, som äger Slottsskogen, ser allvarligt på vildsvinet som har observerats och tar nu till åtgärder för att få anordna skyddsjakt.
BORGHOLM • Publicerad 16 februari 2018 • Uppdaterad 18 februari 2018
Fastighetsverket har ansökt om att få anordna skyddsjakt mot vildsvin i Slottsskogen i Borgholm.
Fastighetsverket har ansökt om att få anordna skyddsjakt mot vildsvin i Slottsskogen i Borgholm.Foto: Alexander Jensen

Ölandsbladet har rapporterat om två vildsvinsobservationer i Slottsskogen. Det har även hittats spår, bök och spillning. Enligt reservatsföreskrifterna är det jaktförbud i Slottsskogen men Fastighetsverket har ansökt om dispens till länsstyrelsen om skyddsjakt.

– Vi ser allvarligt på detta och agerade kvickt när vi fick signaler om att det finns vildsvin i naturreservatet, säger Anders Magnusson, fastighetschef på Fastighetsverket.

Annons

Varför?

– Det är ett viktigt naturvårdsområde och används flitigt av besökare till slottsområdet. Det finns en stor risk att viktiga naturvärden förstörs genom bökning.

– Vildsvin i Slottsskogen kan också göra att det avskräcker folk från att vistas i skogen. Dessutom blir det inte en lika trevlig upplevelse om stora områden blir uppbökade.

När kan det bli aktuellt?

– Vi har inte fått tillståndet ännu men vi hoppas att det blir så fort som möjligt.

Hur bedriver man jakt i ett så flitigt nyttjat område?

– Vi har inte planerat det ännu eftersom vi inte har fått tillståndet. Vi kommer anlita jägare som är skickliga på vildsvinsjakt.

Hur kommer besökarna att påverkas?

– Förmodligen inte särskilt mycket eftersom vildsvinsjakt främst bedrivs på natten. Men vi kommer att ta höjd med en informationsplan. Vi har inte bestämt ännu men jag kan tänka mig att vi skyltar vid alla ingångar till Slottsskogen, annonserar i tidningarna och stänger av skogen under natten då jakten bedrivs.

Borga Hages reservatsförvaltare Daniel Cluer, från länsstyrelsen, är positiv till skyddsjakt.

Annons

– Jag är inte inblandad i beslutet men har fått yttra mig. Jag motsätter mig inte skyddsjakt för det finns slåtterängar med viktiga naturvärden som kan förstöras om vildsvin bökar upp dem.

– På fastlandet finns det redan stora populationer av vildsvin och där brukar vi stängsla in känsliga områden. Men här på Öland är det en annan sits eftersom vildsvinen inte har fått något ordentligt fotfäste.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons