GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anrikt gästgiveri får ny skrud: ”Bygger en destination”

15 maj 2019.
25 maj 2019.
Två extremt viktiga datum för Halltorps Gästgiveri.
– Det kommer att vara stressigt, väldigt långa dagar - och skitkul, ler Jörgen Johansson stort med byggdammet virvlande runt snickarbyxorna.
HALLTORP • Publicerad 21 september 2018
” Att bygga om entrén blir en arkitektonisk utmaning”, säger Jörgen Johansson och då är entrén endast en liten del av det som sker på det sedan i julas stängda gästgiveriet i Halltorp.
” Att bygga om entrén blir en arkitektonisk utmaning”, säger Jörgen Johansson och då är entrén endast en liten del av det som sker på det sedan i julas stängda gästgiveriet i Halltorp.
Foto: Michael Ståhl

Att det anrika gästgiveriet, vars krögarstatus under många år befann sig i rikets toppskikt, är under omdaning kan inte ha undgått någon förbipasserande.

Sedan förra julen är anläggningen stängd, detta efter en tid i nedförsbacke med sviktande gästrecensioner och minussiffror. Den nya ägaren Halltorpsgruppen AB, vars fokus egentligen fanns på byggprojektet på andra sidan 136:an, drog i handbromsen.

– Det gick knackigt, det var inga roliga siffror, ett stort hål. Så vi bestämde oss för att stänga helt, att göra om och göra rätt, berättar Jörgen Johansson, ingående ägarkonstellationen vars säte finns i Växjö och på listan över övriga styrelsemedlemmar hittas bland annat tennisesset Magnus Larsson samt entreprenören Niclas Adler, googla namnet om ni vill veta mer. Ett annat styrelsenamn är Alf Berg, Bergs Timber.

– Min roll....vi har inte direkt några roller, det är rätt platt. Men för mig handlar det mest om att se till att det blir byggt. Jag har gått här sedan i januari och känt in och funderat, jag kan varenda skrymsle, berättar den annars i Stockholm bosatte 51-åringen och ser oförskämt nöjd ut.

– Jag älskar att riva ner och bygga upp på nytt.

Den som besöker gästgiveriet i dag kliver in på en byggnadsarbetsplats där ”allt” görs om. Stammar, eldragningar, rumsinredningar - det mesta finns på listan och få utrymmen lämnas orörda i denna närmare 1,5 år långa makeover och därmed är vi tillbaka på dagarna i maj nästa år.

– Den 15 maj har vi bokat in en konferens och den 25 ett bröllop, så då måste det vara klart.

Och vad möter gästerna då?

– Då är det 31 helrenoverade rum, ett helt nytt kök, vi har byggt om receptionen, baren och loungen totalt, vi har ett helt nytt Spa med bastu...vi måste ha ett riktigt Spa på Öland, jag tror att det kommer att dra, det blir takterrasser på plan två och tre (entréplanet) med ”spanska trappor” som förbinder dem och entrédelen flyttas ut och glasas in, tanken är att man ska kunna ha utställningar där.

– En grundtanke är att vi ska ha ett flöde utan stopp och som gäst ska du bli sedd.

I den bygglovsansökan Halltorpsgruppen nyligen gjorde hos kommunen finns även en större utomhuspool inritad plus en fyra våningar hög tillbyggnad i väster med stora glaspartier.

Vy över det som ska och kan växa fram på Halltorps Gästgiveri.
Vy över det som ska och kan växa fram på Halltorps Gästgiveri.
Foto: Halltorpsgruppen AB

– Med plats för 30 nya rum och konferenslokaler och två sviter med terrasser högst upp där arkitekten ritat in små pooler på taket till sviterna. Går det så bra som vi vill kan delen vara intressant. Utomhuspoolen hinner vi inte med till nästa år, säger Jörgen Johansson och berättar om grannsamverkan - i ”byn”.

– Vi försöker bygga en destination och samarbetar med Vida, de har plats för konferenser, vi har köket och rummen. Sedan har vi bildat eventbolag med Pelle (Aldestam) på Kackelstugan och vill köra konserter här, säger han och blickar ut över den publikrymliga sluttningen mot Kalmarsund.

– Sedan vill vi ha än mer samarbete med öländska producenter och företag; ”Kom hit och gör något kul!”

Är ni oroliga över att drygt ett år med stängt i sig är en uppförsbacke, ett tapp som blir svårt att hämta in?

– Vi hade inget val. I så fall får vi göra det så bra att vi tar igen det.

Ert projekt väcker nyfikenhet på många sätt, en vanlig fråga är varifrån kommer pengarna?

– Dels har vi privata investerare som tror på det vi gör, dels går vi själva in med med pengar och arbete. Sedan handlar det om finansinstitut. Och allt som kommer därifrån, säger Jörgen Johansson och nickar mot byggnationen öster om landsvägen, plöjer vi in här.

I öster finns idag tio huskroppar och ytterligare sex ska upp i denna moderna version av öländsk radby. Samtliga är sålda och under Skördefesten drar försäljningen av nästa etapp med 23 hus igång.

– Den första etappen ska vara inflyttningsklar i slutet av mars, när husen är klara flyttar vi hela byggstyrkan hit, här har vi tre-fyra man idag och de är tolv-fjorton därborta nu, ett 20-tal med rörmokare och elektriker.

Hinner ni?

– Ja, det känns ganska lugnt, svarar Jörgen Johansson om det som började med ett förslag hans mångårige kompanjon Fredrik Pahlett fick.

– Tillsammans har vi bland annat jobbat med nya byggtekniker och han fick erbjudandet att köpa marken mitt emot gästgiveriet. Vi åkte ner och tittade och tänkte här kan vi bygga 24 parhus och sedan kom vi på det här med öländsk radby, ”det blir bra”. Sedan ville vi bygga pool och bastu på området, då började vi titta på gästgiveriet.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.