Annons

Ann är chefernas chef i Mörbylånga kommun

Efter beslut i fullmäktige i juni 2018 har Mörbylånga kommun fått en helt ny organisation. Ölandsbladet beskriver de vägar som du kan använda dig av för att få kontakt med rätt person vid rätt tillfälle.
Mörbylånga kommun • Publicerad 5 januari 2019
Ann Willsund är kommundirektör i Mörbylånga kommun och sedan årsskiftet även förvaltningschef över den enda förvaltningen som finns i den nya organisationen. Under sig har hon åtta verksamhetsområdeschefer.
Ann Willsund är kommundirektör i Mörbylånga kommun och sedan årsskiftet även förvaltningschef över den enda förvaltningen som finns i den nya organisationen. Under sig har hon åtta verksamhetsområdeschefer.Foto: Arkiv

2011 försvann de gamla nämnderna i Mörbylånga kommun. De ersattes av utskott som förberedde frågor till kommunstyrelsen som till att börja med var den enda beslutande nämnden. Efter en tid kompletterades det med en Miljö- och byggnadsnämnd.

I en tidigare artikel i Ölandsbladet har dåvarande kommunalrådet Kent Ingvarsson kommenterat det organisationen med att ”det blev inte bra, demokratin urholkades”. Han var också den som fick uppdraget att jobba med en utredning om hur kommunen skulle kunna få en bättre organisation. Arbetet i den politiska beredningen pågick i 1,5 år och i juni 2018 var det dags för kommunfullmäktige att ta beslut. Resultatet blev att de beslutsfattande nämnderna infördes återigen, nu fem till antalet.

Annons

De fyra facknämnderna har nio ordinarie ledamöter och fem ersättare. Kommunstyrelsen har 13 ordinarie och nio ersättare där samtliga åtta partier i kommunen är representerade.

– Fullmäktiges beslut innebär också att vi har en enda förvaltning som hanterar alla frågor. Syftet med det är att vi ska få en förbättrad helhetssyn och sammanhållning, säger Ann Willsund som är kommundirektör och förvaltningschef.

– Med en förvaltning som arbetar kan vi fördela och använda de ekonomiska resurserna på bästa sätt. Vi vill också uppfattas som en kommun och undvika att ärenden hamnar mellan stolarna.

Under förvaltningschefen/kommundirektören finns ytterligare chefer. Det är åtta verksamhetsområdeschefer och sex verksamhetschefer. Utöver det finns det enhetschefer inom skola, barn- och äldreomsorg och olika avdelningar.

”Vi vill uppfattas som en kommun och undvika att ärenden hamnar mellan stolarna.”

Såväl den nya politiska organisationen som den nya förvaltningen infördes den 1 januari.

Förutom de tjänstemän och politiker som leder de olika arbetsområdena i kommunen är Jörgen Lander och hans två kollegor Kristina Sjöstrand och Anna Lundgren i servicecentrat det första mötet för medborgare som besöker kommunhuset i Mörbylånga eller ringer för att få svar på frågor.

– Jag sitter ju närmast och är ofta den som tar första samtalet med våra besökare. Vi försöker på allra bästa sätt att hjälpa till för att få att de skall få svar på sina frågor, säger Jörgen.

Jörgen Lander är en av de första som besökarna i kommunhuset i Mörbylånga möter. Han arbetar tillsammans med Kristina Sjöstrand och Anna Lundgren i servicecentrat, tar emot besökare och svarar i telefon.
Jörgen Lander är en av de första som besökarna i kommunhuset i Mörbylånga möter. Han arbetar tillsammans med Kristina Sjöstrand och Anna Lundgren i servicecentrat, tar emot besökare och svarar i telefon.Foto: Maria Wiell

Det allmänna telefonnumret till kommunen är 0485-470 00. Dessutom kan man nå både tjänstemän och politiker via e-post som är förnamn.efternamn@morbylanga.se. Även på hemsidan www.morbylanga.se finns information att söka.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons