Andra dosen: Först ut med fullvärdigt skydd mot corona

Historisk händelse kan man gott kalla det. På tisdagen var Rune Rosander en av de första på Öland och i länet att få sin andra sputa med vaccin, som ger fullvärdigt skydd mot covid-19.
– Alla som fick vaccin i mellandagarna får andra dosen nu, säger Anders Törnblom, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mörbylånga kommun.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 19 januari 2021
Rune Rosander blev en av de första i länet och Mörbylånga kommun att få dos två av vaccinet mot covid-19.
Rune Rosander blev en av de första i länet och Mörbylånga kommun att få dos två av vaccinet mot covid-19.Foto: Privat

– Det har gått bra. Vi är i princip färdiga med alla i prio-grupp 1 (omsorgstagare på kommunens särskilda boenden för äldre vaccineras) och har nu börjat med vaccindos 2, säger Anders Törnblom, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mörbylånga kommun.

”Han fick dosen idag och var så nöjd och glad.”

Det ska gå tre veckor mellan sprutorna.

– Alla som fick vaccin i mellandagarna får andra dosen nu. Sedan fortsätter det nästa vecka med de som fick första vaccinet i vecka 1.

Och på tisdagen fick Rune Rosander glädjen att återigen vara först. Enligt experterna ska det nu dröja fem dagar innan han kan sägas ha fullvärdigt skydd mot covid-19.

– Han fick dosen idag och var så nöjd och glad.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.