Annons

Äldre träffas på gymmet –”Absolut bästa är gemenskapen”

Två dagar i veckan träffas ett gäng personer för ett glatt träningspass för att fika och inte minst - för att umgås.
Färjestaden • Publicerad 26 februari 2023
Kicki Ekdal, inspiratör på malkars samt undersköterska på Äppelvägen och Bo Karlsson dansade loss vid uppvärmningen.
Kicki Ekdal, inspiratör på malkars samt undersköterska på Äppelvägen och Bo Karlsson dansade loss vid uppvärmningen.Foto: Natalia Johansson

Tore Sandström tar tag i stakningmaskinen och drar långa tag.

– Jag har åkt mycket skidor förr, säger han.

Annons

Dialekten går inte att ta fel på. Han berättar att han kommer från Malå i södra Lappland men att kärleken fick honom att flytta söderut. Att komma och träna två gånger i veckan är för honom lite av en guldkant i vardagen.

– Det är toppen det här. Jag tränar för att bibehålla fysiken. Men det absolut bästa är gemenskapen, säger han och byter träningsredskap.

Katarina Westerlund och Tore Sandström vid tisdagens träning på Malkars.
Katarina Westerlund och Tore Sandström vid tisdagens träning på Malkars.Foto: Natalia Johansson

Under våren har träningsgruppen träffats två gånger i veckan. Totalt är det sex deltagare. Under tisdagens pass var det fyra som kunde komma. Det skrattas gott och det är ingen tvekan om att det är en uppskattad aktivitet.

– Det är väldigt trevligt. Dessutom får vi fika, tillägger Bo Karlsson som har meriter inom både fotboll- och ishockeyvärlden tillbaka i tiden.

”High five” för träningen och gemenskapen. Annica Gustavsson och Bo Karlsson.
”High five” för träningen och gemenskapen. Annica Gustavsson och Bo Karlsson.Foto: Natalia Johansson

Och när det väl talas om fika så dyker Roger Andersson från ICA Nära i Mörbylånga upp med en kartong semlor till gänget, ytterligare ett uppskattat inslag till den kommande pausen.

Angelika Ekelund arbetar som undersköterska i hemtjänsten och är med under träningspassen, likaså Kicki Ekdahl som utöver från jobbet på Äppelvägen även är inspiratör på Malkars.

Fredrik Lilja är demenssjuksköterska i Mörbylånga kommun och beskriver att Degerhamn och Mörbylånga har haft träningsgrupper inom demensteamet i flera år. Att det fanns ett stort behov av ett liknande koncept även i Färjestaden.

Nils-Erik Håkansson och Tore Sandström uppskattar gemenskapen främst när det gäller träningen. Även om fikapausen såklart också är ett viktigt inslag.
Nils-Erik Håkansson och Tore Sandström uppskattar gemenskapen främst när det gäller träningen. Även om fikapausen såklart också är ett viktigt inslag.Foto: Natalia Johansson

– Det är den enda evidensbaserade behandlingen vid demens. Det finns symtomlindrande, men just träningen är bra både för kroppen och knoppen. Det pratas ibland om att demenssjukdomar kommer ner i åldrarna, men det finns ingen forskning som tyder på det. Det som gör att vi blir fler som får demens, det är att vi blir äldre.

Katarina Westerlund är undersköterska i demensteamet och finner stor glädje i sitt jobb.

– Man blir så glad av att vara med. Vi ser att även anhöriga är med och tränar på anläggningen, når varandra och stöttar varandra. Det är trots allt de anhörigas sjukdom.

Nils-Erik Håkansson uppskattar träningen på Malkars. Här tillsammans med Angelika Ekelund, Annica Gustavsson och Fredrik Lilja.
Nils-Erik Håkansson uppskattar träningen på Malkars. Här tillsammans med Angelika Ekelund, Annica Gustavsson och Fredrik Lilja.Foto: Natalia Johansson
Annons

Annica Gustavsson är anläggningsansvarig på Malkars i Färjestaden. När hon fick förfrågan om att ha ett samarbete med träningsgruppen var det inget svårt val.

– Jag är otroligt glad att man satsar på alla kategorier människor i samhället, det här är jättenära mitt hjärta.

Mörbylånga kommuns demensteam anordnar informationsträffar för allmänheten om hur det är att drabbas av kognitiv svikt, demens. Under våren hålls föreläsningar för allmänheten den 8 mars i Degerhamn, 15 mars i Mörbylånga och den 22 mars i Färjestaden.

Katarina Westerlund, undersköterska i demensteamet och Fredrik Lilja, demenssjuksköterska i Mörbylånga kommun.
Katarina Westerlund, undersköterska i demensteamet och Fredrik Lilja, demenssjuksköterska i Mörbylånga kommun.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons