Annons

Akut åtgärd: 136:an – ”Stor risk att de ramlar”

Varning med ”Stor påverkan” på trafiken. Se upp längs vältrafikerade sträckan öländska vägen den här veckan. Problemet har eskalerat på grund av torkan.
”Trafikfarliga träd” tas ner akut.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Färjestraden/Skogsby • Publicerad 12 juni 2023 • Uppdaterad 13 juni 2023
Illustration: Varning för fallande träd längs väg.
Illustration: Varning för fallande träd längs väg.Foto: SIphotography

Varningen på Trafikverket gäller 136:an mellan Trafikplats Algutsrum och Eriksöre: ”Nedtagning av trafikfarliga träd norr om Skogsby”.

– Det är träd längs vägen vid Skogsby och norr om mot Arontorp och Almérs som måste tas bort nu, säger Jan-Olof Berg, projektledare på Trafikverket.

Annons

– Vi har satt in akuta åtgärder, det är stor risk att träden ramlar i förtid.

”"Torkan gör att problemen snabbas på och det blir bråttom att få bort träd som riskerar att falla över vägbana””
Janne Berg, Trafikverket

Det innebär ”Stor påverkan” på trafiken enligt Trafikverket och hastighet av 30 kilometer i timmen vid berörda området, från måndag 12 juni till fredag

– Det blir trafik i en riktning under den här veckan och ska inte vara några problem att ta sig fram, men det är en vältrafikerad väg och gäller att ha lite extra koll de här dagarna.

Precis som vid andra ställen på Öland där åtgärder genomförts är det Alm och asksjukan som härjar kring Skogsby.

– Men torkan gör att problemen snabbas på och det blir bråttom att få bort träd som riskerar att falla över vägbanan. Det är problem som eskalerat sedan sommaren 2018 och vi håller koll kontinuerligt längs de berörda vägsträckorna på Öland nu, konstaterar Janne Berg.

Trafikverket har fått speciella medel för att kunna genomföra riktade åtgärder.

– Träden är egentligen markägarnas ansvar men om de skulle falla över vägen blir det ju vårt ansvar så nu löser vi situationen med samförstånd.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons