Åklagare ger direktiv om fortsatt undersökning av fornminnesbrott

Under ett par månader har polis och åklagare arbetat med anmälningarna om misstänkt fornminnesbrott på norra Öland. Åklagaren har nu gett direktiv om arkeologisk efterundersökning.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Skäftekärr / Kalmar • Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 15 juni 2021
På flera platser runt Skäftekärr hade Eons grävningar skadat fornlämningar som var väl kända.
På flera platser runt Skäftekärr hade Eons grävningar skadat fornlämningar som var väl kända.Foto: Staffan Arvegård /N

I slutet av februari upptäckte privatpersoner på norra Öland att Eon och deras entreprenörer skadade fornminnen i Skäftekärr när företaget grävde för att lägga ner elledningar. Flera polisanmälningar gjordes, även från länsstyrelsen.

– Företaget vet mycket väl att man måste ha länsstyrelsens tillstånd för att gräva men något sådant hade man inte sökt, sa kulturmiljöhandläggare Daniel Tedenlind då.

Grävningarna hade då hållit på sedan den 8 februari.

Anmälningarna hamnade hos NOA, polisens nationella operativa avdelning som har utrett händelsen som ett grovt brott mot kulturmiljölagen och ärendet hamnade hos åklagare Magnus Ling.

– Sådana här saker går inte så fort men jag har gett direktiv om en arkeologisk efterundersökning för att se vad som har hänt.

Ärendet är i alla fall inte nerlagt?

– Nejdå, inte alls. Vi skall gå till botten med detta, säger Magnus Ling.

I samband med upptäckten av grävningarna vid Skäftekärr och polisanmälningarna stoppades Eon för att fortsätta arbetet i det området. Däremot fick man länsstyrelsens tillstånd att fortsätta på annan plats, men att en arkeolog då skulle följa arbetet.

I ett antal veckor grävde Eon vid Skäftekärr utan att ha fått tillstånd från länsstyrelsen. ”Företaget vet mycket väl att de behöver ha tillstånd, men något sådant hade de inte sökt.”
I ett antal veckor grävde Eon vid Skäftekärr utan att ha fått tillstånd från länsstyrelsen. ”Företaget vet mycket väl att de behöver ha tillstånd, men något sådant hade de inte sökt.”Foto: Staffan Arvegård /N
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.