Adée kämpar för jämställdhet – ”Vi måste rannsaka oss själva”
För fem år sedan tog Adées karriär ordentlig fart efter att hon gjorde kamplåten ”Woman” till den feministiska festivalen Nordiskt Forum. För att uppmärksamma detta väljer hon att släppa en remix och en akustisk version av låten på Internationella kvinnodagen. Genom detta vill hon också lyfta frågan om hur det är att vara kvinna 2019.
Remixen är gjord av låtskrivaren och producenten Cymbler som egentligen heter Jasmine Sandström.
– Under de här fem åren har ”metoo” inträffat och det har förändrat mycket. Det har hänt mycket de här åren men vi har fortfarande en lång väg kvar, även här i Sverige som ändå är det mest jämställda landet i världen, säger Ida ”Adée” Olsson.
Adée jobbar aktivt med jämställdhetsfrågan. Genom det framgångsrika projektet Future Songwriting strävar hon efter att ge kvinnor mer studiotid och mer makt över sin kreativitet. Hon har under året även varit i England och berättat om projektet samt träffat kvinnor som driver liknande projekt där.
– Det behöver verkligen bli mer jämställt i musikbranschen. Kvinnor ska inte bara vara frontfigurer, de ska bidra i alla led och även finnas i maktpositioner.
Vad kan alla göra i kampen för jämställdhet?
– Jag tror att man måste börja med sig själv och syna vilka glasögon man använder. Vi är programmerade till att manligt exempelvis är synonymt med styrka, kvalitet, makt och vi lyfter manlighet hela tiden.
– Det där är så rotat i vår tradition och kultur att både kvinnor och män måste rannsaka sig själva. Jag är också så trött på att höra att kvinnor måste ta plats, men det är svårt om det inte finns någon plats att ta.
Många är för jämställdhet men vill inte kalla sig feminister...
– Jag har hört det många gånger. Man tror att vi feminister är manshatare och de verkar rädda för att vi ska ta bort tryggheten för männen. Då tror jag inte att man förstår vad jämställdhet betyder.
– Feminismen vill bland annat ta bort alla stigman som finns för männen, exempelvis att de alltid måste vara starka och tåliga. En sådan sak skulle gynna männen. Det vore bättre om vi var lite mer ödmjuka och inte så rädda för ordet feminism.
Men hon ser en förändring efter ”metoo”.
– Sedan dess är det inte lika radikalt att kalla sig feminist och de flesta kan nog skriva under på att alla ska ha samma möjligheter.
Vad tror du metoo har betytt?
– Otroligt mycket och det märker jag i min yrkesroll. Där har jag fått uppleva mycket tafsande och män har erbjudit mig sina hotellrumsnycklar. Efter konserter har det varit vanligt att män exempelvis har sagt till mig att det nog skulle gå bättre om jag bytte producent och sedan har de vänt sig till min gitarrist Bitte Appelquist och gratulerat honom för en grym spelning. Hade de verkligen kritiserat en man på samma sätt? Jag tvivlar på det.
– Jag har nästan vant mig vid att det är så det ska vara, att typ se det som en komplimang att få någons hotellrumsnycklar. Förut var jag rädd för att säga ifrån eftersom jag skulle anses hysterisk, tråkig eller överkänslig och även riskera framtida bokningar. Men metoo har gjort det accepterat att säga ifrån.
Hur hoppas du att det ser ut om fem år?
– Jag hoppas unga kvinnor inte har en bild av att de måste vara fina eller vara på ett visst sätt inför killar, att de istället får vara som de är. Sedan hoppas jag att kvinnor får lika mycket betalt som män. Det ska inte behöva dröja i fem år, det borde ha varit ordnat igår.
– Det är mycket som behöver bli bättre men det är mycket som är bra också. Det är långt ifrån det normala läget i världen att jag som kvinna kan prata på det här sättet och att frågan ändå ligger såhär högt upp på dagordningen här.