A–traktorer: Nytt projekt med polis och kommun – "Måste vara övertrevliga"

Ett nytt samarbete för att motverka fördomar och skapa en bättre stämning mellan Motorburen ungdom Öland och boende i samhället.
– Tanken är att hitta bra lösningar och skapa respekt åt båda hållen, säger Ebba Johansson som är en av Mörbylånga nya unga kommunutvecklare.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 3 november 2021 • Uppdaterad 4 november 2021
Eventet på fritidsgården i Färjestadens i tisdags.
Eventet på fritidsgården i Färjestadens i tisdags.Foto: Trygve Finkelsen, Privat

Tillsammans med Alva Petersson tog hon initiativ till eventet på fritidsgården vid Färjestadens högstadium på tisdagskvällen.

– Vi har träffat ungdomarna innan men nu samlades allt folk för att samverka och förebygga problem, berättar Ebba.

På plats var ett gäng ungdomar som kör A– och EPA–traktor, föräldrar, kommunpolis Magnus Areskog samt Linn Bergsten Ahrens, hållbarhetsstrateg och Eleonor Rosenqvist, kultur– och fritidschef på Mörbylånga kommun.

– Tanken är att hitta bra lösningar och skapa respekt åt båda hållen, att samhället blir mer överens med ungdomarna, säger Ebba.

– Vi vill att alla fördomar försvinner. Ungdomarna kan behöva jobba på bemötandet för att bygga upp en bra relation och måste kanske vara övertrevliga till en början för att få positivt tillbaka.

– Många förstår det här men upplever att det kan vara svårt att vara trevlig då man får mycket skit.

Eventet på fritidsgården i Färjestadens i tisdags.
Eventet på fritidsgården i Färjestadens i tisdags.Foto: Privat

Ebba Johansson konstaterar att stämningen blivit bättre i Färjestaden på senare tid.

– Det har inte varit så mycket ljudstörningar eller reaktioner från folk. Sedan tror jag det kommer lugna sig ytterligare om motorburen ungdom får ett ställe.

När det gäller lokalen ner mot hamnen i Färjestaden inväntas fortsatt besked från Mark– och miljödomstolen.

– Tanken är att ha ett nytt möte när vi vet hur det blir med lokalen.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.