80 år sedan minsprängning utanför Össby
I juli 1941 sänktes tre tyska båtar vid en minsprängning utanför Össby på sydöstra Öland. En minnessten restes för de omkomna och invigdes den 11 augusti 1941 i närvaro av prinsparet Gustav Adolf och hans maka Sibylla.
”De må ha varit tyskar vid kriget, men de var fortfarande människor”Morgan Backman
Historikern Morgan Backman höll ett anförande vid stenen och berättade historien bakom händelsen som kom att kosta ett 20-tal tyskar livet.
Sverige hade efter tysk uppmaning lagt ut minor på svenskt vatten utanför Össby. Detta för att förhindra ryska u-båtar att tränga ner i Östersjön där tyskarna hade sina övningsplatser för sina u-båtar.
Informationen till de tre fartyg, Tannenberg, Preussen och Hansestadt Danzig, som den 7 juli 1941 var på väg hem till Tyskland nådde aldrig fram. Trots varningar i form av flaggsignalering och slutligen med ångvissla från den svenska patrullbåt som låg bevakande minfältet, fortsatte fartygen med oförminskad hastighet in i minfältet. Samtliga fartyg gick under.
Minnesstenen restes av svenskar med prinsparet Gustaf Adolf och Sibylla närvarande, tillsammans med bland annat musikkåren för Kronobergs regemente. På plats fanns även fyra tunga kulsprutor riktade ut mot havet i 45° vinkel som sköt salut efter ceremonin.
– Jag anser att det är viktigt att inte glömma bort dessa händelser som kostat människoliv. Det må ha varit tyskar men i grunden var de också människor, slutade Morgan Backman sitt anförande inför ett tiotal åhörare med. Inkluderat även ögonvittnen till händelsen.