Annons

73 sexor bussas till Skansenskolan efter riksdagsbeslut

Varje onsdag kommer 73 elever från de mindre skolorna i Mörbylånga kommun att bussas till Skansenskolan. Det är resultatet av att elever i årskurs 6 skall kunna läsa språk med behöriga lärare.
Mörbylånga kommun • Publicerad 26 mars 2018 • Uppdaterad 27 mars 2018
För att kunna läsa moderna språk, vilket är obligatoriskt från årskurs 6 med början höstterminen 2018, får 73 elever från de mindre skolorna i Mörbylånga kommun bussas till Skansenskolan en dag per vecka.Foto: Malin Edeborg

– Det blir en del komplikationer, men vi gör det bästa av det som riksdagen har beslutat, säger verksamhetsområdeschef David Idermark

Från och med hösten är det obligatoriskt att man från årskurs 6 skall läsa moderna språk, det vill säga tyska, spanska, franska, engelska och svenska. För att det skall vara möjligt krävs det omkring 100 barn som delas upp i grupper.

Annons

– Vi måste ha fungerande grupper och det är inte möjligt att få ihop det på skolorna ute i kommunen eftersom vi också skall ha behöriga lärare. Det här är en lösning som ändå är godtagbar, säger David Idermark.

Skoldagen på Skansenskolan startar kvart i nio med 80 minuters språkundervisning. Därefter följer hem- och konsumentkunskap innan eleverna äter lunch och därefter åker tillbaka till sina respektive skolor.

– Det är väldigt bra att kunna samordna språkundervisningen och lektioner i hem- och konsumentkunskap. Det är ett klart mervärde med den här lösningen, nu får alla sexor den undervisningen i riktiga lokaler.

Skoldagen blir lite längre på onsdagarna, framförallt för barnen i Algutsrumsområdet, men det är inget större problem, menar David Idermark.

David Idermark är verksamhetsområdeschef för barn- och utbildningsfrågor i Mörbylånga kommun.Foto: Malin Edeborg

– När man kommer upp i sjuan blir den ännu längre, så det är inget anmärkningsvärt som jag ser det. Det är en vettig förändring att även sexorna nu får läsa språk, tidigare har vi inte haft det så i vår kommun eftersom det har varit frivilligt.

Han skulle helst se att undervisningen i språk skulle kunna genomföras två gånger i veckan, men bussningen gör att det inte fungerar.

Varför skulle det vara bättre?

– Just språk är bra att träna två gånger i veckan, men nu får vi göra det bästa av det.

Leder den här förändringen till något annat?

– Enligt skolplanen blir det mindre språkundervisning i årskurs sju eftersom man börjar läsa språk redan i sexan.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons