Annons

25 januari 2000: Röster om ett enat Öland

Både 2009 och 2019 har ölänningarna sagt nej till att bli en kommun. Men diskussionen har förts längre än så. I januari 2000 skrev en 26-åring från Borgholm en insändare till Ölandsbladet.
Öland • Publicerad 1 februari 2020 • Uppdaterad 9 oktober 2020
Ölandsbladet 25 januari 2000.
Ölandsbladet 25 januari 2000.

Både 2009 och 2019 har ölänningarna röstat om ön ska bestå av en eller två kommuner. I början av 2000 lade sig en då relativt okänd ung ölänning i debatten. 26-årige Johan Persson från Borgholm, som varit pressekreterare åt Mona Sahlin hade vänt hemåt och början engagera sig i länspolitiken. I ett debattinlägg i Ölandsbladet lyfte han det positiva med en Ölandskommun.

När Ölandsbladet kollade vad olika ö-politiker tyckte i frågan var det olika syn på saken.

Annons

Eddy Jonsson (S) Mörbylånga: ”Det är definitivt inte moget för det ännu. Och jag tror att det blir mycket svårt att komma fram till en lösning över huvud taget.”

Johan Barkewall (M) Löttorp: ”Ja, det är ingen dum idé. Vi har väldigt mycket gemensamt redan så varför inte en egen kommun?”

Anna Hedh (S) Mörbylånga: ”Jag ställer mig positiv till det och tror att vi framöver kommer att behöva varandra. För att näringslivsmässigt överleva behöver vi bli en turistkommun.”

Kent Ingvarsson (M) Färjestaden: ”Inte i dagsläget, men man ska aldrig säga aldrig. Det finns inga direkta fördelar just nu, det är för långa avstånd rent geografiskt.”

Två folkomröstningar senare har Öland fortfarande två kommuner och så lär det bli även en tid framöver.

Har du något särskilt som du vill läsa om i ”Ölandsbladet i backspegeln”? Hör av dig så ska vi dyka ner i arkivet och se vad vi kan hitta.

Tidigare artiklar i serien.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons