Annons

Corona: 20 personer i Kalmar län testade för viruset

Drygt 20 personer i Kalmar län har hittills provtagits för det nya coronaviruset. Ingen person har visat sig vara smittad meddelar Region Kalmar.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 4 mars 2020 • Uppdaterad 5 mars 2020
20 personer har i Kalmar län har provtagit för coronaviruset. Infälld smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
20 personer har i Kalmar län har provtagit för coronaviruset. Infälld smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.Foto: Pressbild

– Det är om man har feber, hosta eller andningssvårigheter efter att man vistats i något av de riskområden som Folkhälsomyndigheten pekat ut, som provtagning sker, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Förutom i Kina har smittat även spridit sig mellan människor i framförallt i Sydkorea, Iran och norra Italien. Viss spridning förekommer sannolikt även i Singapore och Japan. Sedan tidigare avråder utrikesdepartementet från alla resor till både Kina och Iran. Men i nuläget avråder man inte från resor till Italien.

Annons

Själva provtagningen i Kalmar län utförs av medarbetare på infektionskliniken på Länssjukhuset i Kalmar. Sedan början av veckan finns ett särskilt tält uppsatt på sjukhusområdet där provtagningen sker. Det innebär att en person som misstänks kunna vara smittad inte kommer in i infektionsklinikens lokaler. I några fall har också prov tagits i anslutning till personernas hem.

I takt med att coronaviruset har spridit sig till Europa bedömer smittskyddsläkaren att antalet provtagningar kommer att öka den närmaste tiden.

– Viktigt är att den som har symtom och varit i riskområden inte går till sin hälsocentral utan istället tar kontakt med sjukvårdsrådgivningen genom att ringa 1177. Bedöms det att prov ska tas, ser vården till att detta sker på ett säkert sätt, säger Lisa Labbé Sandelin.

Har man varit på resa i drabbade områden men inte har några symtom kan man leva som vanligt och gå till sitt arbete, skola respektive förskola.

Smittskyddsläkaren understryker vikten av att bara personer med vårdbehov eller frågor kring symtom ringer till 1177. De personer som har allmänna frågor kring sjukdomen covid-19 och det nya coronaviruset kan istället gå in på 1177.se eller Folkhälsomyndighetens hemsida för mer information. Det går också att ringa 113 13 för att få svar på sina frågor.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons