Annons

18 april 2000: Storbrand i Mörbylånga kyrkby

Två pojkars lek med tändstickor orsakade i april 2000 en storbrand i Mörbylånga kyrkby. En lada och två bostadshus brann ner, men det kunde ha gått mycket värre.
Öland • Publicerad 8 februari 2020 • Uppdaterad 9 oktober 2020
Ölandsbladet 18 april 2000.
Ölandsbladet 18 april 2000.

Larmet kom 10.54 på lördagen och branden fick ett explosivt förlopp. Enligt räddningsledaren Jörgen Arnoldsson fanns en risk att hela Mörbylånga kyrkby skulle slukas av lågorna.

– Det var kritiskt för hela samhället ett tag. Men grabbarna gjorde ett fantastiskt jobb och lyckades få bukt med branden innan den spred sig ytterligare. Att vi skulle klara huset intill församlingshemmet var egentligen otroligt, sa Arnoldsson till Ölandsbladets Michael Ståhl.

Annons

Fem brandkårer, ett 50-tal brandmän och frivilliga bybor hjälpte till i släckningsarbetet.

– När vi anlände vid 12-tiden brann det som värst. Då slog elden upp genom taket på det nordligaste av de två drabbade bostadshusen, berättade Anders Torkelsson från räddningstjänsten i Borgholm.

Branden startade i en mindre förfallen lada genom två unga pojkars lek med tändstickor. Den spred sig norrut till en liten gäststuga som tillhörde det så kallade Riksdagsmannahuset, för att därefter hoppa ytterligare ett steg i nordlig riktning till grannfastigheten, ett två två våningar högt bostadshus byggt i trä.

Genom en snabb och hjältemodig insats av byborna räddades stora delar av inventarierna i Riksdagsmannahuset. Ingen människa kom till skada i branden.

Har du något särskilt som du vill läsa om i ”Ölandsbladet i backspegeln”? Hör av dig så ska vi dyka ner i arkivet och se vad vi kan hitta.

Tidigare delar i ”Ölandsbladet i backspegeln”

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons