Annons

101 pärlor värda ett besök på Öland

Det är lätt att gå vilse bland allt som finns att se och uppleva på Öland, plats efter plats, upplevelse efter upplevelse. Nu finns ett konkret hjälpmedel att ta med sig på färden runt Öland. En folder som berättar om ”101 Öländska pärlor”.
Öland • Publicerad 22 juni 2018 • Uppdaterad 28 juni 2018
Stefan Ahlgren har tagit fram foldern ”101 Öländska pärlor” tillsammans med hembygdsföreningarna.
Stefan Ahlgren har tagit fram foldern ”101 Öländska pärlor” tillsammans med hembygdsföreningarna.Foto: Maria Wiell

– Den blir ett komplement till muntlig information och sådant som finns på nätet, säger Stefan Ahlgren på Ölands Turistbyrå och den som har sammanställt foldern ”101 Öländska pärlor”.

Idén om en folder med pärlor som är värda ett besök kommer från Gotland. Det var när Stefan var på semester med sin motorcykel och ville se sig omkring som han fick den gotländska varianten i sin hand.

Annons

– Men de har bara 100 pärlor, så vi har en mer, skrattar Stefan.

Väl hemma igen började han fundera på vad som är värt att lyfta fram på Öland och hur det kan presenteras för besökare – och för fastboende. Med en folder som innehåller bilder och korta beskrivningar skall man kunna ta sig till platser som verkar spännande, utan så mycket annan information.

– Jag har tagit fram foldern i samarbete med Hembygdsförbundet som har kommit med tips. Och så känner jag ju mitt Öland en hel del själv.

101 öländska pärlor är mer än bilder och ren information.

– Vi har velat få med lite anekdoter och lite texter om öländska specialiteter. Det finns till exempel en kort text om trandagen, en annan om den öländska fåken och en tredje om radbyarna.

Anekdoter, fakta, information, lite lokalhistoria och bilder är innehållet i foldern. Däremot finns det inte några utförliga vägbeskrivningar eller koordinater.

– Det finns kartor där varje ”pärla” är ungefärligt utsatt, jag tror att den som vill ta sig till en plats hittar dit med hjälp av det, säger Stefan Ahlgren.

Årets 101 pärlor är inte huggna i sten, menar Stefan. Till nästa år kommer det en ny upplaga, förhoppningsvis med nya pärlor.

– Det blir säkert så att människor hör av sig och vill lägga till någon ytterligare plats, något som är deras speciella glänsande pärla och som de vill visa för andra.

En av Stefans egna pärlor är Dröstorps Alvar med ödeby, guldfiskar, prästgrop och det speciella alvarlandskapet.

Foldern ”101 Öländska pärlor” finns klar lagom till midsommar och kommer att finnas på turistbyråerna och på info-punkterna över hela Öland.
Foldern ”101 Öländska pärlor” finns klar lagom till midsommar och kommer att finnas på turistbyråerna och på info-punkterna över hela Öland.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons