Nyheter

Time för timeout

Nyheter • Publicerad 22 maj 2009

Nu är det är hög tid för ölands politiker att dra sig tillbaka, tacka för sig och idka självkritik.

Vad är det som pågår inom den s k politiken på Öland? Inför den viktiga folkomröstningen om Öland ska vara en eller två kommuner yrar ölands "politiker" runt som yra höns. Man, dvs förslagsställarna själva, uppger att man varken vet ut eller in i denna viktiga fråga. I stället för att med ideologi, kompetens, erfarenhet och glädje kasta sig ut i debatter och prata med sina potentiella väljare - har politikerna i stort sett gömt sig - tills nu - ca två veckor kvar till valdagen 7 juni.

Eller vad ska man säga om kommunalrådet i norr som tänker rösta efter sin "magkänsla" och kommunalrådet i söder som uppger att han känner sig "vilsen" !?

Jag förstår inte detta. Ska öns "politiker" verkligen ha mandat att styra över Ölands nutid och framtid? Är det rimligt? Jag tycker inte det. Efter en total brist på ledning och handfastet har situationen nu hamnat i ett helt absurt läge. Ölänningar som vill ha information, upplysning och stöd att kunna känna att dom "röstar rätt" har lämnats i ett totalt vakuum. Den rättmätiga frågan om vem man kan lita på har i dagarna ställts i många läger och den är helt adekvat. Följden har blivit att vulgärargument får stå oemotsagda och tilliten bland valdeltagarna är noll - röran är total. Söder ställs mot norr - norr ställs mot söder, medan "politikerna" hukar i buskarna. Man har inte ens riktigt kunna motivera varför kommunerna ska slås ihop.

För egen del ser jag en sammanslagning som nödvändig, med ett så litet befolkningsantal finns det ingen anledning helt enkelt, att bekosta dubbla uppsättningar av, visar det sig veliga kommunalråd, och en kader av diverse andra "politiker". Man kan faktiskt säga att det är att kasta pengarna i sjön två gånger, för den ena kommunuppsättning är inte ett dugg bättre än den andra. Bättre att satsa på en kommun och samarbetsvinster.

Hur är det möjligt att schabbla bort en så stor fråga som en eventuell kommunsammanslagning? "Politiker" som ena dagen röstar ja för att nästa dag rösta nej - vad är detta?  Denna fråga är uppenbarligen alldeles för komplicerad för ölands "politiker". Öland behöver politiker som kan leda och styra på ett fast och bra sätt och inte minst - stå för sina åsikter, inte "politiker" som för länge sedan grottat ner sig i bygdepolitik, trätor och godtycke. För att vara politiker och få förtroendet att förvalta ölands angelägenheter, krävs mer än att besluta om diverse småfrågor, det behövs en tydlig ideologisk ambition att värna om öland framtid. Det är det som är att vara politiker.

Som sagt,  dags att överlåta detta till människor som är orädda och har kraft och mod att se framåt, att ha en klar uppfattning om vad man vill med Öland och framtiden och orkar stå för det. Så här kan det inte fortsätta. Nu fortsätter politikerföraktet att öka eller ännu värre, den totala likgiltigheten breder ut sig då det inte finns någon att lita på.

Susan Westin-Rundberg

Skärlöv, sydöstra Öland

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.