Annons
Nyheter

Demokratin lidande?

Nyheter • Publicerad 16 april 2009

Kommer kommunsammanslagningens centralisering på den glesbygda ön att hota medborgarnas engagemang i politiken och leda till en brist på medborgerlig ansvarskänsla för demokratin? En känd statsvetare har en gång sagt att ”Den politiska demokratin kan på lång sikt endast fungera genom den enskilde medborgarens engagemang och medverkan.”. Medborgarna i glesbygden kan bli lidande av en eventuell kommunsammanslagning eftersom den kommunala politiska makten flyttar längre ifrån dem. Därmed kan centraliseringen leda till att det blir en tydligare medborgarpassivitet till politiken och därmed demokratin på ön. Ur en ekonomisk perspektiv vore sammanslagningen positiv för att effektivisera den offentliga sektorn, expansionen och servicen på ön. Men kommer det redan låga engagemanget i den kommunala politiken att öka eller minska i takt med att kommunen centraliseras?

Jan-Fredrik Wahlin www.janfredrik.blogg.seMedborgardemokratin vid en kommunsammanslagning, jan-fredrik.wahlin@hotmail.com

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons