Annons
Nyheter

Växtfärgning i Trollskogen

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2008

TROLLSKOGEN

Under tre dagar träffades stora och små, nybörjare och erfarna för att gemensamt lära av varandra om växtfärgning vid Naturum i Trollskogen.

Annons

Björn Lüning var den som höll samman det hela och inledde fredagen med en kort introduktion kring vad färg är och vad det är som kemiskt gör att vi kan färga garn med växter. Efter introduktionen samlades alla runt grytorna och ett rörande, kokande, sköljande och nystande tog vid. Deltagarna hade fått ett litet kompendium med både bakgrundstexter och en del växtfärgningsrecept.

Under första dagen färgades det med renfana, som ger en gul färg och med krapprot, som ger orangea toner. Mest fascinerande är dock indigo som ser färglöst ut men i kontakt med syret i luften blir blått. Indigon användes även under de tre dagarna för att färga över andra färgningar med och på så sätt få de mest fantastiska färgskalor. Renfanans gula, överfärgad med indigo, ger till exempel en vackert grön färg. Genom att beta garnet innan färgning, det vill säga att tillsätta en metall i form av exempelvis alun (aluminium), tenn eller järnvitriol, så kan man få starkare färger.

OLIKA SURHETSGRADER

Innan den första dagens slut så förbereddes nästa dags färgning med valnötsskal. Lördagen bjöd på de bruna färgerna från valnötsskalet och på den blå bresiljans lila toner. Bresilja är veden från ett indiskt träd och finns som både blå och röd. När ångan väl var uppe så kunde inte ens en regnskur hindra nyfikenheten hos deltagarna. Ett provisoriskt tak i form av en presenning skyddade ullgarner, plattor och kemikalier. Innan dagen avslutades gavs ett smakprov på den lilla kochenillusens färgningsegenskaper.

När söndagen kom var deltagarna så varma i kläderna att de kunde börja experimentera med olika surhetsgrader på färgbaden och få hela färgskalan från vinrött via rosa till klarrött från kochenillen. Under dagarna fick deltagarna inte bara ta del av varandras erfarenheter utan de lärde sig också hur man flätar med hjälp av stortån och hur man kan knyta band av garntrådar. Det var ett par intressanta dagar som väckte nyfikenhet hos dem som var nybörjare och breddade kunskapen hos de erfarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons