Annons
Nyheter

Ölänningar får plats på Ölandsbladet

Nyheter • Publicerad 15 maj 2009

ÖLAND

Johan Persson och Malin Petersson är Ölandsbladets nya krönikörer. De bägge styr politiken i Kalmar på högsta nivå. Båda har sina rötter på Öland.

Annons

Johan Persson, kommunalråd, är en röd socialdemokrat som kommer från Köpingsvik. Malin Petersson, oppositionsråd, är en blå moderat som kommer från Skogsby. Varje tisdag kommer de att medverka i Ölandsbladet med tankar och funderingar kring stort och smått i en krönika. De har blivit ombedda att vara lite personliga utan att bli för privata, och uppmanas grilla varandra rent politiskt. Tanken är också att de ska reflektera kring Ölandsbladets innehåll om det är någon artikel som speciellt får dem att gå igång och då måste det inte enbart handla om politik. Men vi vill också att de belyser Öland från sin horisont, där borta på andra sidan bron i ett stadshus i Kalmar. Rubriken skulle kunna vara: ” Öland från andra horisonten”.

Vi lät föräldrarna till Malin Petersson och Johan Persson berätta om sina barn.

Malins mamma och pappa heter Gunnel och Lars Almqvist och bor i Skogsby.

Johans mamma och pappa heter Irén och Rolf Persson.

Kommer familjen från Öland ursprungligen?

Malins mamma Gunnel: – Nej vi kommer från Småland från Vetlandatrakten. Vi har bott på Öland sedan 1973 och Malin var två år då.

Johans mamma Irén: – Ja, Rolf är från Borgholm och jag kommer från Vedbyskog.

Hurdan var personen som litet barn?

M: – Malin var en glad och sprallig unge. God och glad och sjöng jämnt. Speciellt Hey baberiba, en låt som Burken sjöng vid den tiden. Hon var påhittig också, plockade blommor hos grannarna som jag fick.

J: – Johan var nyfiken, lyssnade alltid när vi vuxna satt och pratade. Han var mycket aktiv och ville att det skulle hända saker hela tiden och väldigt social. Han var otålig när saker och ting inte hände på en gång.

Annons

Varför ska jag rösta på den här personen i ett kommunalval?

M: – Därför att Malin har sunt förnuft och bondförstånd och står med bägge fötterna på jorden. Hon är omtänksam och försöker göra så gott hon kan, tar reda på saker och ting och blir därmed påläst och hon försöker göra det bästa. Dessutom är Malin en bra lyssnare.

J: – För att han vill väl, det gäller alla människor på alla nivåer, helst de svaga. Johan vill att alla ska samma förutsättningar från vilken klass man än kommer.

 Var denna person en exemplarisk tonåring?

M: – Ja, Malin var faktiskt det. Vi hade inget besvär med henne. Hon hade musiken, spelade i musikkåren och i hemvärnet. De var ute och spelade i kyrkor, ja lite överallt, på bröllop. Malin spelar saxofon, tvärflöjt, klarinett.

J: – Ja, det var han faktiskt. Han var mycket aktiv men skötte sig alltid. Jag behövde aldrig oroa mig.

Varför blev ditt barn politiker egentligen?

M: – Ja, kanske beror det på mig för jag var politiker förut. Jag satt i skolnämnden för moderaterna. Hon ville engagera sig i samhällsfrågor. Vi har många goda vänner som är politiker så det blev naturligt för henne.

J: – Ja, det kan man ju undra. Det började nog med Johans morfar som blev utauktionerad till Öland från Stockholm. Han hade det hemskt i sin ungdom. Johan pratade väldigt mycket med sin morfar om det. Våra grannar var socialdemokrater och han tog intryck av deras politiska liv.

Vilken är dennes svaga sida?

Annons

M: – Hon kan laga mat och organisera, vara lekledare, ja i och med att hon alltid är glad är hon omtyckt. Nej, jag kan inte hitta någon svag sida. Och så kan hon plantera gran och är bra på trädgård också.

J: – Han är lite otålig, ja det är han ännu. Annars är det helt enkelt en trevlig pojk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons