Annons
Nyheter

Oenigt när S hade kommun-debatt

Nyheter • Publicerad 15 maj 2009

ÖLAND

Ett parti, två föreningar, två synsätt.

Annons

– Röstar man hjärnan och med eftertanke är det en kommun, förklarade Ja-sidans Sune Axelsson när socialdemokraterna på Öland debatterade ”Öland - en kommun”.

– Risken är än mer centralisering, att vi tappar spetsarna, replikerade Anders Hedlund från södra S-föreningen och föredrog än mer samarbete före en ö-kommun.

Ja eller nej?

Den interna spricka som tycks finnas inom nästan samtliga partier fick ett ansikte, eller närmare bestämt fyra, när socialdemokraterna på Öland bjöd in till gemensam debatt på Folkets Hus i Borgholm. Ett trettiotal personer fanns på plats under kvällen.

Den södra s-föreningen representerades av Anders Hedlund (Nej) och Carita Svenras (Ja) medan frågorna från debattledaren Peter Akinder besvarades av Sune Axelsson (Ja) och Marianne Eneman (Nej) från norra S-föreningen.

Några svar Peter Akinder - ”Jag är utomordentligt väl lämpad att leda det här samtalet....jag har ingenting med det här att göra!” – fick fram:

– En kommun är starkare aktör än två kommuner i regionsammanhanget, det är huvudskälet (Sune Axelsson)

– En ny kommun flyttar huvudverksamheten ännu längre bort, jag är inte säker på att det blir bra (Marianne Eneman)

– Våga rösta ja, vi måste våga (Carita Svenras)

– Risken är än mer centralisering. Vi kommer att tappa ”spetsarna”. Förstärk samarbetet mellan kommunerna (Anders Hedlund)

Annons

– Jag är livrädd att Borgholm som stad kommer att tappa (Marianne Eneman)

– Ett nej kommer att gälla under mycket lång tid, tio år räcker nog inte (Sune Axelsson)

– Det kommer att gälla tills de som röstade nej förstår att det inte fungerar (Carita Svenras)

Bland den intresserade allmogen märktes, förutom katten bland hermelinerna Eddie Forsman (M), två kända ansikten: Agneta och Gunnar Aldestam.

– Jag ska rösta ja. Jag har aldrig förstått varför Öland har två kommuner, för mig som kommer utifrån är det Öland och inte Borgholm och Mörbylånga. Genom att vara en kommun blir Öland starkare mot övriga Sverige, förklarade den forna riksdagskvinnan Agneta, bördig från bruksorternas bruksort Avesta.

Maken Gunnar kommer även han att välja Ja-sedeln den 7 juni.

– För mig är det självklart ja. Nu finns möjligheten att bygga upp en helt ny struktur med ny-tänkande. Idag är har vi kört fast i våra strukturer, här gäller hitta nya former för ett nytt samhälle. Det måste till nytt tänk!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons