Mamman fick henne att ställa upp för kvinnorna
FÄRJESTADEN
Första gången Karin Söder blev nominerad till riksdagen så tackade hon nej. Men mamman ändrade hennes inställning genom att säga ”Om kvinnorna vill ha dig så är det din skyldighet att ställa upp”.
15 år senare blev Karin Söder landets första kvinnliga partiledare.
På torsdagskvällen gästade hon JAGS-museet under en samtalskväll, arrangerad av Ölands frisinnade kvinnor och Centerkvinnorna. Ölandsbladet fick en snabb träff med politikern när hon stannade till för en sen lunch i Färjestaden.
Karin Söder har hunnit bli 80 år men det politiska engagemanget finns fortfarande kvar. Hon var bland annat på plats under förra veckans Centerstämma i Örebro.
– Jag tycker det är viktigt att visa sig för yngre politiker. Man kan ju dela med sig av sina erfarenheter, säger hon.
Sitt intresse för politiken fick hon redan som barn. Som uppvuxen i en liten by i Värmland var hon en av bara tre ur hela sin åldersgrupp som lyckades ta studenten.
– Det var avgörande för mig rent politiskt. Jag såg och upplevde hur orättvist utbildningssystemet var för landsbygdsbor jämfört med stadsbor.
Som 20-åring gick hon med i Centerns ungdomsförbund. Då hade hon redan börjat arbeta som lärare. Ett yrke hon fortsatte med i 20 år, tills 1971 då hon blev invald i riksdagen. Bara några veckor senare utsågs Karin Söder till vice ordförande för Centerpartiet och 1976 blev hon Sveriges första kvinnliga utrikesminister i Thorbjörn Fälldins regering.
– Thorbjörn Fälldin hade verkligen ambitionen att få med sig kvinnorna. Hans regering var den första att ha kvinnor som departementschefer, säger Karin Söder.
1979 övergick hon till att vara socialminister, och satte bland annat spår efter sig genom att införa högkostnadsskyddet.
– Det infördes under en ekonomisk kris då vi skulle spara. Alla tittade på socialministern. Jag fick högt blodtryck då och det har jag fortfarande, säger hon med ett leende.
Det var också hon som fattade beslut om att stänga Systembolaget under lördagar, något som höll sig kvar ända in i 2000-talet.
– Jag fick ta mycket hån för det. Men det kom också många brev från alkoholisthustrur som sade att de äntligen fått lugna lördagar.
När Thorbjörn Fälldin hastigt avgick som partiets ordförande 1986 hade Karin Söder precis flaggat för att hon inte ville vara kvar som vice ordförande.
– Men i ett sådant ögonblick får man inte backa. Det gällde att samla ihop sig och bara sätta igång och jobba, säger Karin Söder och var därmed även landets första kvinnliga partiledare.
Visst har det periodvis varit väldigt tufft att vara kvinna i politiken, men ett stort stöd från Fälldin och många andra i partiet fick henne att fortsätta.
– Sedan får man inte tappa sitt goda humör. Även om det man gör inte alltid lyckas så får man ta nya tag.
En godartad hjärntumör satte dock stopp för partiledaren bara efter ett år. Efter sjukdomstiden återvände hon till riksdagen i ytterligare en period. Därefter tillbringade hon resten av sitt yrkesverksamma liv som ordförande för Rädda Barnen.
– Jag har varit medlem i Rädda barnen i många år. Men när jag blev sjuk insåg jag vad som var viktigt i livet. Skulle jag fortsätta med någonting så var det barn och barns rättigheter.